Уникални събития бележат Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2019

Две забележителни годишнини са в основата на тазгодишния Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) Стара Загора: 50-годишния юбилей на фестивала и 70-годишнината от създаването на балета при Старозагорската опера. Това съобщи на брифинг директорът на операта Огнян Драганов.

Първият специализиран форум за опера и балет в България е създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година е преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.

50-то издание на Фестивала, организирано от Старозагорската опера и Община Стара Загора, ще се проведе от 22 ноември до 7 декември, 2019 г. Програмата впечатлява със селекцията на уникални спектакли на рядко изпълнявани оперни произведения, оперни и балетни премиери, отбелязването на знакови за музикалния живот на България и света годишнини, забележително международно участие, атрактивни съпътстващи събития, изложби и срещи с публиката.

Официалното откриване на ФОБИ е на 22 ноември с премиера на грандиозната опера „Африканката“ от Джакомо Майербер. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче опер- Берлин. Режисьор на постановката е Вера Немирова – едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа. В досегашната история на българския оперен театър «Африканката» не е поставяна нито у нас, нито на Балканите. Т. нар. «голяма опера» – утвърдила се на сцената на френския музикален театър през 20-40-те години на 19 век, достига своя своеобразен връх в творчеството на Майербер. Техническите параметри на сцената на Държавна опера – Стара Загора позволяват да се осъществи адаптация на създадената сценография и оборудване за спектакъла. Г-н Драганов съобщи, че преди близо четири години Дойче опер великодушно е подарила на Старозагорската опера цялата постановъчна част – 2.5 тона декори и 850 костюма и аксесоари. В реализацията на проекта, освен Вера Немирова, участва и част от постановъчният екип на Дойче опер. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Хореографията е на Силвия Томова. В постановката ще участва цялата трупа на операта – хор, оркестър, балет, Прабългараска школа „Бага- Тур“, ДЮСОБ „Маргаритки“ , както и голям брой солисти на трупата и гости.

Ръководството на операта разширява тенденцията за обогатяване на фестивала с международни участия. В 50-то издание ще гостуват два ансамбъла: Опера Балтик от Гданск, Полша ще представи рядко изпълняваната творба „Таис“ от Жул Масне на 27 ноември под диригентството на бразилския диригент Жозе Мария Флоренсио. В главните роли зрителите ще видят любимката си Беса Лугичи /Косово/, Марчин Брониковски и Ивайло Михайлов. Националният оркестър на консерваториите на Италия на 28 ноември ще изпълни концертна програма, чийто акцент са фрагменти от сравнително непопулярни италиански опери. Концерта ще дирижира Алесандро Пинзаути.

По настояване на Община Стара Загора, специално внимание се отрежда на знакови старозагорски творци. Послучай 50-годишната сценична дейност на оперната прима Стефка Минева, Почетен гражданин на Стара Загора, която продължава да предава своята опитност на солисти и хористи в операта, на 30 ноември в нейна чест, ще се състои голям концерт. Под диригентството на Владимир Бошнаков за нея ще пеят Цветелина Василева, Мария Белчева, Беса Лугичи, Татяна Шиварова, Саня Анастасия, Калуди Калудов, Нико Исаков и Александър Крунев, Веселин Михайлов с хора и оркестъра на операта. Среща на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. На срещата с публиката ще бъдат прожектирани уникални избрани кадри от Златния фонд на Българската национална телевизия.

С поглед-равносметка е и премиерата на балетния спектакъл „Шопениана“ и с посвещение на 70- годишнината от началото на балетното изкуство в Стара Загора. „Шопениана“ ще бъде поставен от примабалерината на Старозагорския балет и Почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова. Ще й асистира нейната ученичка, а сега прима балерина на трупата Анелия Димитрова.

Епоха в творческата биография на Старозагорската опера е многогодишната отдаденост и ръководство на маестро Димитър Димитров – дългогодишен главен диригент и главен художествен ръководител. С почит и уважение към основателя на ФОБИ – Димитър Димитров (1929-1999) – ще припомни за неговия голям принос към българската музикална култура на 1 декември с прожекция на спектакъла на операта „Набуко“ от Джузепе Верди – телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983).

Още две годишнини са във фокуса на тазгодишната програма. 120 години от рождението на Панчо Владигеров ще бъде отбелязано с изложба на Къща-музей „Панчо Владигеров“ и концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Григор Паликаров на 29 ноември.

Специално събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм, е посветено на 100- годишнината от рождението на един от „строителите“ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.

Най-новата постановка на операта „Фалстаф“ от Верди на Държавна опера-Пловдив ще сложи финалния акорд на фестивалните дни и вечери на 7 декември. На диригентския пулт ще бъде именитият български диригент Павел Балев. Представлението е със специалното участие на Кирил Манолов, титулован ласкаво като най-добрия Фалстаф в света и световната оперна прима Мариана Пенчева в ролята на мисис Куикли.

Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Общината припомни, че през изминалите пет десетилетия, всички ръководства на Община Стара Загора са подкрепяли и финансово са осигурявали една от най-емблематичните визитки на града – Фестивала на оперното и балетното изкуство. Така ще бъде и в следващите десетилетия. Г-жа Атанасова благодари на организаторите за изискания афиш и пожела Фестивалът да се превърне в празник на изкуството, на духовността, на творчеството.

Росица Ранчева