26 са премиерите в сезон 2019/2020 на Държавна опера Стара Загора

В Световния ден на операта 25 октомври 2019 г., със спектакъл на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини, Държавна опера Стара Загора тържествено откри 94-тия си творчески сезон.

Всяко откриване на новия сезон е ново начало. То бележи какво институцията иска са реализира през предстоящия сезон, каза за Dоlap.bg директорът Огнян Драганов. –

Мотото, под което откриваме новия сезон е, че публиката на Стара Загора не споделя становището, че е гледала даден спектакъл от нашия репертоар. Това е така, защото всеки спектакъл е различен заради изпълнителите, които участват в него. Доказателство за това е, операта „Тоска“, чиято премиера беше преди малко повече от три години с изключителен състав – световното сопрано Светла Василева в главната роля. Тя е много популярна на световните сцени, от първия ешалон певци, която за първи път участва в оперен спектакъл в България.

Оперният сезон има няколко акцента. Имаме девет оперни премиери, 4 балетни премиери, две – оперета и мюзикъл, девет концерта и две премиери на ДЮСОБ „Маргаритки“.

ОПЕРИ

Стартираме с най-голямото предизвикателство за трупата ни – операта „Африканката“ от Джакомо Майербер, с която ще открием на 22 ноември 2019 г. 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Ние вече три години разполагаме с подарените от Дойче опер Берлин, 2.5 тона декори и 800 костюми, за да преценим кога можем да поставим това заглавие, което никак не е лесно.

Африканката“ е френска романтична опера в лицето на Майербер, от кого се учат едни от най-големите автори на опери, включително и Вагнер. Заглавието е голямо предизвикателство, защото изисква много голям състав на оркестъра и на хора и солисти на високо ниво. Операта се изпълнява на френски език. Режисьор е Вера Немирова, диригент Ивайло Кринчев. Благодаря на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, която за субтитрите преведе операта от френски на български език.

На 6 и 7 декември 2019 г., в Националния театър на Люксембург ще направим премиера на камерна опера „Любов и ревност“ от Албена Врачанска. Тя е българска композиторка, която дълги години твори в Люксембург. Костюми и сценография – Денис Иванов, режисьор-Огнян Драганов.

21 февруари, 2020 г. ще направим концертно изпълнение на операта „Замъкът на Рицаря Синята брада“ от Бела Барток. Това е опера, която си струва човек да види заради интересния сюжет. Операта ще изпълним в оригинал на унгарски език.

Един от акцентите в нашите премиери е на „Бал с маски“ от Джузепе Верди на 27 март, 2020 г. Режисьор е Славчо Николов. Сценография и костюми -Каталин Арборе /Румъния/. Това е класическо оперно заглавие , което не е поставяно в Стара Загора от много години и е реверанс към традиционната ни публика.

16 май, 2020 г. , камерна сцена „В джоба 234“ две камерни опери „Подслушан разговор“ и „Омагьосаният принц“ от Димитър Тъпков, ще имат своите абсолютни премиери. Диригент е Йосиф Герджиков, режисьор – Пламен Бейков, сценография и костюми Борис Данев.

В ново реновирания Културен център на Стара Загора, бившия синдикален дом, който Общината възстанови, ще представим на 1 и 2 юни 2020 г., едноактната опера „Двамата срамежливци“ от Нино Рота. Той е известен като композитор на филмова музика

Другият акцент като голямо оперно класическо заглавие, което впоследствие ще влезе в афиша ни за сезон 2020/2021 е „Атила“ от Джузепе Верди, която ще видим на 4 юли, 2020 г., на Стадион „Берое“. Това е постановка – произведена и реализирана в копродукция от нашата опера и Театро Лирико ди Каляри, Италия. За сведение на читателите на Dolap.bg, бюджетът на този театър е 38 мил. евро, по-голям от бюджета на Министерство на културата за всички сценични изкуства. Гордостта ни е основателна, защото този театър избра именно Държавна опера Стара Загора, за да създаде това грандиозно представление. Имах удоволствието да присъствам на премиерата на 27 и 28 септември т.г. в Каляри. В момента правим кастинг на солистите, които ще изпълнят главните роли.

Друго заглавие, което ще направим на открито е „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров. То ще се състои на 10,11 юли, на крепостта Царевец, на Фестивал „Сцена на вековете“, който тази година отбелязва 35 годишнина. Представлението ще бъде съвместна продукция на оперите в Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора. Надяваме се да стане огромно българско оперно платно, с което ще отбележим 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров и 35 години от „Сцена на вековете“.

БАЛЕТНИТЕ ПРЕМИЕРИ

Две класически и две авторски премиерни представления ще представи балетната трупа при операта. Едното е „Шопениана“ по хореографията на Михаил Фокин

Хореограф на спектакъла е голямата българска и старозагорска балерина Снежана Дескова. Тя носи у себе си енергията и порива на старозагорския балет. За да има приемственост до нея като асистент-хореограф ще застане нашата прима балерина Анелия Димитрова. Премиерата ще бъде на 5 декември в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство с реверанс към 70 години балет в Стара Загора.

Основното голямо балетно класическо заглавие подготвяме за 29 април и 7 май 2020 г.

Спящата красавица“ от П.И.Чайковски. Хореографията е на Румен Рашев, изявен български балетмайстор и хореограф, който живее и работи в Колумбия, Южна Америка, добре познат и ценен в цяла Европа.

Четирима български хореографи ще срещнат своя талант на старозагорска сцена. Единият от тях имаме удоволствието да е директор на нашия балет – Силвия Томова. Другите са Владимир Ангелов, Кристиян Бакалов, Калоян Бояджиев. На 26 юни 2020 г.

ще представим 4 едноактни балета в една вечер наречена „Докосване“.

17 юли 2020 г., на Античен форум „Августа Траяна“ отново ще върнем блясъка му от преди стотици години с „Тракийски импресии“, специално създадено произведение за това място по музика Станислав Станчев-Стенли и Симо Лазаров. Хореография Филип Миланов.

ОПЕРЕТА/МЮЗИКЪЛ

С голяма отговорност посягаме към един световен мюзикъл „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте. Много хора в България се опитаха да направят такива произведения, някои с успех, други – не. Според мене жанрът „мюзикъл“ е повече известен на Бродуей. Трябваше да намерим хореограф, който да може да направи това заглавие. Такъв намерихме в лицето на Марио Пиаца, който е работил на Бродуей – играл е и е поставял там. Режисьор е Виолета Горчева, сценографията и костюмите са на Денис Иванов. Премиерните дати са 28,29,30 май 2020 г.

На 24 юли 2020 г., на Античен форум „Августа Траяна“ ще направим премиера на „мерцедеса“ в оперетите „Прилепът“ – от Йохан Щраус.

КОНЦЕРТИ

Ще спомена само някои от концертите: Един от акцентите е юбилейната гала вечер посветена на голямата българска операн певица, мецосопраното Стефка Минева по случай нейната 70-годишнина, 50 от които е посветила на сцената. Събитието е на 30 ноември и е в рамките на ФОБИ.

На 19 декември е Коледният ни концерт, в който ще участва за първи път и хористите от нашата ДЮСОБ „Маргаритки“ . Диригент ще бъде Митрополит Киприан. Солисти са Калуди Калудов, Анна Дитри, Емилия Иванова, Николай Моцов, Лъчезара Георгиева, Димитър Арнаудов, хор и оркестър на Държавна Опера Стара Загора и

Вокална студия към ДЮСОБ

Традиционният новогодишен концерт на 31 декември 2019 г. ще бъде под диригентството на Деян Савич с разнообразна интересна, нова програма. Тя е покана към публиката и гостите на Стара Загора да посрещнем заедно Новата 2020 г. с прекрасно настроение и чаша шампанско.

Друг специален концерт на Държавна опера-Стара Загора и Военен духов Биг-бенд с диригент кап.Цветомир Василев ще представи „златната музика“ на 70-те и 80-те години на ХХ в. В съвместния атрактивен концерт ще прозвучат изпълнения на Ал Жиро, Kool & the Gang, Earth, Wind & Fire, Level 42 и др. Това ще се случи на 31 януари 2020 г.

На 15 април 2020 г. в дните преди Великден, отново за първи път в България, под диригентството на Митрополит Киприан ще прозвучи едно сакрално произведение „Страсти по Матей“ – музика Митрополит Иларион Алфеев от Русия.

ДЕТСКИ СПЕКТАКЛИ

На 24,25 януари 2020 г., на сцена „Фоайе“ е премиерата „Клин Клан“ – интерактивен спектакъл за малки деца. Режисьор Урсула Хорнер

Макс и Мориц“ от Ал.Йосифов.

Предполагам, че така предложените нови произведения ще задоволят вкусовете и претенциите на публиката ни бебоците до традиционалистите“, каза в монолога си Огнян Драганов.

Подготви Росица Ранчева