Елена Мури и пътуването в книгата и „Сезонът любов“

На 9 октомври във фоайето на Радио Стара Загора бе представена новата книга на Елена Мури „Сезонът е любов – поетично цветна приказка”. Една елегантна-на вид книга, нежна-като съдържание, медитативна-с илюстрациите и текста си, достигна до своите читатели като подарък от авторката си. Да, книгата беше подарявана, което е мил  жест в днешното пазарно време.

Елена Мури винаги има какво да сподели с читателите си, не просто защото е „богата” на истории от безброй съдби /като психолог и психотерапевт/, не защото животът и е вземал и остри завои, а защото …има думи, чувства и мисли за споделяне. Безброй. И със споделянето също осмисля прекрасната възраст, която навърши преди броени дни. Възраст-Преполовяване.

Книжката като  формат е също половинка от формата на една стандартна книга. По съдържание също не е многословна, обяснителна и разказвателна. Стихотворенията на Елена Мури са къси, те са един вид „българско хайку”. Следват логиката на цъфтежа на една мисъл, на едно чувство, на едно видение. Затова са малки и ярки, като избухване. На цвят стиховете и са в цветовете на картините на Елена, а това значи – лилаво във всичките му разновидности, розово, жълто, оранжево, синьо от най-топлото…Типичните цветове за един класически представител на подредената, земна и практично-романтична /може такова съчетание!/ зодия Дева.

Елена също говори стихотворно, литературно, образно и красиво, както и пише. „Всеки миг е едновременно смърт и раждане, приключване и създаване…Ако се изморим да сме все намусени, можем да бъдем всичко. Можем да чуем, как морските звезди дишат…Много обичам, дори и когато любовта нагарча. Харесвам горчивия вкус, според източната медицина той присъства и в средствата за лечение….Оставям се да бъда проводник на светлина и изначалната любов…” – каза пред публиката си Елена Мури.

И чете стихове от книжката си, разбира се, както и си общува с водещата на събитието Мила Маринова, журналист от Радио Стара Загора и приятелка от детинство. Освен това търпеливо надписа книгата си на всички желаещи, прие цвят по цвят една камара цветя от опашката чакащи да я поздравят и прегърнат приятели.

„70 стиха и 75 картини има в „Сезонът любов”. Да, има символика в тези цифри. Следвала съм един вътрешен фън-шуй, който ми „посочи” колко да е дебела книгата, как да изглежда, следвах усещанията си и знаците. Зная, че зная твърде малко и само ако следвам вътрешното си усещане, ще науча повече” – каза Елена Мури.

Отварям напосоки книжката и попадам на раздел „Пролет”…

Зовът

На японските вишни

Ме събуди

В утрото

И ме извика.

 

Душата ми

Се обърна

Към светлината.

„Българското хайку” на Елена Мури е импресивно, лирично, настройващо съзерцателно. Стиховете и са хармонизиращи. Както и общуването с нея. Представянето на книгата и също мина като един психотерапевтичен сеанс и зареждане със светла и положителна енергия. Стиховете на Елена настройват към вътрешно вглъбяване и са „билетче” за пътуване в себе си. Думите и са винаги на страната на светлината, но без да са сълзливи и напудрено романтични.

В книгата и като в огледало се оглежда една душа, която вижда своите бръчки и белези, но харесва себе си и живота си, скъпа и е всяка крачка, спъване и падане в пътя дотук. Мога да кажа, че в огледалото на тези стихове душата не крие годините с грим, ботокс и филъри, гримирана е умерено и нито ружът, нито червилото и са в повече. Те само и дават външния цвят, който има само в младостта. От вътрешните цветове тя има в изобилие.

„Стара Загора е „основател” на петия сезон, който обединява останалите четири. Въпрос на избор е този сезон да продължава цял живот” – каза уверено, но някак си и много нежно Елена Мури.

Измих си лицето

И погледнах в огледалото.

Видях прозореца,

Двора с розите

И бялата пеперуда.

 

Усетих копринения допир

На крилете на розата

Като нежна милувка.

 

И се видях

В огледалото.

 

Текст: Уляна Кьосева