Вече имаме младежка група „ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ“ в Стара Загора

На 30 септември една нова младежка група се откри за обществеността на Стара Загора. Участниците в нея нямат амбиции за включване в местните избори, но имат искреното желание да направят положителна промяна в града ни, насочена към младите хора. Те са неформална група „ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ“ и си поставят за цел да помогнат за изграждането на нова солидарна общност, състояща се от чужденците в града ни, които са избрали да учат или работят тук, младежи в неравностойно положение и всички, които имат желание да се ангажират със социално значими каузи. Ядрото на групата се състои от млади хора, които са редовни посетители и младежки работници в Международния младежки център.

Началото на техните усилия бе дадено публично в 19.30 часа на 30 септември чрез презентационния формат „Младите говорят“, в който думата беше дадена 5 вдъхновяващи младежи, които споделиха своите истории и разбирания за света и местната реалност.

Рейчъл и Айо от Англия, студенти по хуманитарна медицина 5-ти курс в Тракийски университет, разказаха за това какво е да си чужденец, който учи в Стара Загора. Бреана от САЩ, която работи от 2 години за Държавна опера Стара Загора сподели впечатленията си от града ни. Силвия Дойчинова от Стара Загора разкри част от предизвикателствата пред незрящите младежи и защо толкова много обича своя роден град. Моника Тодорова от неформална група „Изключителните“ разказа за идеята на проект „Генерация на социална солидарност“, благодарение на който се реализира инициативата им и какво предстои от тук нататък. Водещ на „Младите говорят“ бе харизматичният Соломон Петков.

Вечерта продължи с първата кулинарна работилница, която даде възможност на чуждестранните говорители и гости да направят шопска салата, с помощта на изключителната Ваня Боянова. Всички посетители имаха възможност да опитат вкусна мусака, както и други традиционни български продукти като домашна лютеница, луканка, кисели краставички, сирене, сладко, компот от праскови.

В идните 6 месеца, ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ ще осъществяват ежемесечно събития със социализираща насока. Те ще представляват комбинации от езикови кафенета, форуми за споделяне на житейски истории и опит и готварски работилници. Целта е чрез тях да се постигне солидарна общност от млади хора от града, живущи в него чужденци и уязвими групи младежи. На езиковите кафенета ще се подобрят уменията за комуникация на английски език на местните младежи, но също и развиването на познания по български език сред чужденците в Стара Загора. Форматът ще им даде възможност да се срещат и да общуват в неформална атмосфера, като по този начин ще се създадат добри предпоставки за мултикултурен обмен на знания и мироглед. На кулинарните работилници ще бъдат представяни традиционни ястия от различните националности, които обитават града ни. До края на годината са планирани индийска и италианска кухня, които ще добавят колорит на сбирките.

ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ ще осъществят две обучения за организиране на събития и доброволчество, които ще имат за цел да надъхат местните млади хора за една от най-значимите социални инициативи в града ни, които ще се случат догодина – провеждането на бал за младежи в неравностойно положение. В дейностите на неформалната група влизат още провеждането на ден на културите и театрално представление на социална тематика. ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ реализират инициативите с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма Европейски корпус за солидарност.

Мирчо Христов