Вестник „Литературен глас“ стана на 25 години

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на вестник „Литературен глас“.

„Вестник „Литературен глас“, заедно със списанието „Птици в нощта“ , продължава по естествен начин традицията на Стара Загора, да бъде един от най-значимите литературни центрове в България, каза в словото си главният редактор Йордан Атанасов.- Градът на поетите имаше нужда от подобно издание. Само имената на Кирил Христов, Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Гео Милев, Иван Мирчев, Иван Хаджихристов и Д.Б.Митов, издател на вестника от 1928 до 1944 г., са достатъчни за подобно самочувствие. Освен това, тук живеят и творят литератори, членове на националните ни писателски съюзи, на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите в Стара Загора.

„Литературен глас“ има амбицията да обединява не само живеещите в града, но и всички талантливи хора в нашата страна. Дава път на млади творци, дебатира по важни проблеми на българската култура и изкуство, рецензира нови книги, представя изкуството на художници, има страници за художествени преводи.

През пролетта на далечната 1994 г. за 24 май излиза първият самостоятелен брой на „Литературен глас“. Той е продължение на Д.Б.Митовия вестник . Имаше съгласие на няколко старозагорски писатели да продължим традицията на нашия земляк, използвайки същото заглавие и шрифта на заглавката. И ако може на същото художествено ниво“.

Вестникът намира своя естествен стопанин – Народно читалище „Даскал Петър Иванов-1988“. На практика е осъществено желанието на редица старозагорски писатели и литературни критици като Христо Кацаров, Стоян Стаев, Петър Тонков, Жеко Христов, Иван Груев, Иван Бонев и др. да имат своя трибуна. Те са първите, които предоставят литературни материали и дават силен тласък на „Литературен глас“, -посочи Йордан Атанасов.

С годините изданието от регионално се превръща в национално. Освен местни автори, на страниците му все по-често се появяват творби на писатели от всички краища на България. Своеобразна връзка със старото Д.Б.Митово издание са интервютата на Йордан Атанасов с Радой Ралин, Марий Ягодов и Божидар Божилов, членове на редколегията от преди 1944 г.

Освен изброените съоснователи на продължението на „Гласа“ през годините членове на редколегията са Стойчо Маджарски, Славчо Николов, проф. Марин Добрев, Виолета Бончева, Стоил Стоилов и др. Съставът на днешната редколегия е главен редактор Йордан Атанасов – автор на редица поетични и белетристични книги и председател на читалището, проф. Румен Стоянов- поет, преводач, публицист, преподавател по испански и португалски език в Софийски университет, проф. Иван Вълчев – художник, Красимира Божанова – автор на няколко книги, коректор на изданието. Вестникът се предоставя на Народната и на областните библиотеки, на творческите съюзи и на абонатите.

През годините автори са били Владимир Свентила, проф. Стоян Каролев, Константин Илиев, Михаил Неделчев, Марин Георгиев, в по-ново време Таньо Клисуров, Мария Донева, Ботьо Буков, Йордан Пеев, Керка Хубенова, Николай Дойнов, Йордан Нанчев, Константин Еленков, Йордан Стоев, Нико Стоянов, Стайко Тополов и др., художниците Иван Вълчев, Злати Златев, Валентин Дончевски, Димо Генов и Михаил Косев, Татяна Полихронова и др.

Според Йордан Атанасов „вестникът и читалището са едно цяло. Той е една от дейностите ни и част от субсидиите отиват за списването му. За изминалите 25 години са издадени 207 броя от „Гласа“.

През годините сме кандидатствали по различни проекти към Министерство на културата. Спечелихме проект за „Помощ за книгата“ и успяхме да издадем три книги…Напоследък фондация „Космос- Димитър Драчев“ изкупува известна част от изданието и го изпраща като бонус на читателите на списанието „Птици в нощта“.

Благодаря на Община Стара Загора за подкрепата през годините. Благодаря на авторите и читателите на „Гласа“ от Стара Загора и страната, на членовете на редколегията“, каза Атанасов.

Проф.Румен Стоянов сподели за пътя на „Литературен глас“ през изминалия четвърт век, който продължава литературната традиция на града. Той посочи, че вестникът има читатели и извън България, тъй като може да се чете и електронно. Според него „вестникът осигурява разумно равновесие между местни творци, от страната и чужбина. В такъв аспект „Литературен глас“ е постижение не само за старозагорската, но и за българската културна общност. Освен това е прецедент, едно 30-годишно читалище, в продължение на 25 години, са намира сили и да издава вестник. Това е малък подвиг!“

Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писателите даде висока оценка на „Литературен глас“. „Благодаря на Йордан Атанасов за това, че 25 години, той и неговата редколегия, са възкресили и издават вестник „Литературен глас“. Хубаво е, че в този вестник намират изява хора от различни сдружения и съюзи. Това е целта на нашето сдружение.

Благодаря на обществеността на Стара Загора и на общинското ръководство, което помагайки на „Литературен глас“, помага на българската литература“.

От името на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчи Почетен плакет на Йордан Атанасов – главен редактор на в. „Литературен глас“ по повод 25-годишнината на изданието и за заслугите му към българската литература.

Председателят на СБП връчи Почетен плакет за заслуги към българската литература и на поета Таньо Клисуров за неговия 75-годишен юбилей.

„Пожелавам ви да вървите все така напред!- каза началникът на отдел „Култура“ при Община Стара Загора Диана Атанасова .- „ Литературен глас“ тръгна много уверено от самото начало. Той имаше какво да каже…Пожелавам да бъде все така трибуна на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Това е едно от най-големите достояния на вестника, където имат място всички отличени и наградени.

Благодаря на всички автори и екипът, който списва вестника, които навярно оценяват приноса на Община Стара Загора. За всички години за нас е отраден факт, че едно читалище се ангажира с литературно издание. В областта в която работите сте на необходимата висота“, каза г-жа Атанасова.

В предългото литературно четене свои стихотворения прочетоха над 15 автори от Стара Загора и страната.

Група „Пилотите“, която е под крилото на НЧ „Даскал Петър Иванов“, се представи много добре с изпълнение на няколко парчета от репертоара на Бийтълс.

Росица Ранчева