Проф. Дамян Попхристов: „За България и величието на Българския Дух“ в „Здравей, Здраве“

На 12 и 13 октомври 2019 г. в Стара Загора ще се проведе за трети път Фестивалът „Здравей, Здраве!“ с мотото ЕДИНеНИЕ. Фестивалът популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве, като използва основно ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора.

До началото на фестивала на 12 октомври в различни публикации ще ви представим основните лектори във Фестивала, които ще изнесат своите беседи в голямата зала на Читалище „Св.  Климент Охридски“

На 13 октомври от 16.30 – 18.00 – Проф. Дамян Попхристов ще говори по темата: „За България и величието на Българския Дух“

Повече от 20 години проф. Дамян Попхристов преподава актьорско майсторство, режисура и редица теоретични специалности в Нюйоркския университет. В Ню Йорк той завършва магистратура по сравнително религиознание, а по време на курса научава много интересни факти за уникалното учение на богомилите. Той е роден в София, но сега живее в Пловдив. Заедно със съпругата си основават Фондация „Български Център Просветление“. Целта им е да издирват, запазват и пропагандират непознати факти около българската история.

Една от любимите теми на проф. Дамян Попхристов са богомилите, за които той може да разказва с дни. Независимо от това, че по земите ни не може да се намери нито един артефакт, свързан с тяхното загадъчно учение, познавачи твърдят, че точно то е вдъхновило Ренесанса, Реформацията и дори Великата Френска революция, които поставят основите на хуманизма в Новия свят.

Избитите богомили са много повече от холокоста на Хитлер. Това е първият холокост в историята на Европа, разказва професорът, който е автор на книгата „За богомилите, от уста на ухо“. Броят на избитите богомили съперничи по численост на жертвите от Холокоста. „Тук визирам не само жертвите в България, а в цяла Европа. Зверствата над катарите, наследници на нашите богомили, и издевателствата на Албигонският кръстоносен поход върху тях са първият европейски Холокост“, допълва той.

„Сред нашите историци има една теория, че в България никой не е преследвал богомилите. Ще ги разочаровам – не е така. Нека прочетем какво е написал папа Никита за големия разкол между двете църкви – източната и западната – през 1054 г. Тогава започва спор между папата в Рим и патриарха в Константинопол – кой е по-верният пазител на Христовото учение. Папата обвинява патриарха в лицемерие, понеже твърди как по българските земи няма никакви еретици и всичко е тихо и спокойно. Казва: защо тогава от там идва ереста „булгаро“, която се пренася в Западна Европа. Само че докато на Запад срещу „еретиците“ се води един „справедлив“ процес, чрез т .нар. Инквизиция, у нас византийският метод на действие е подмолен, таен. Хората се унищожават без съд и присъда – душене с въже. Така че преследванията на богомилите в годините, когато България пада под византийска власт, са жестоки“, категоричен е проф. Попхристов.

Прогонени от България, те отиват в Сърбия, но и от там са изгонени и отиват в Босна. В Босненското банство богомилството става официална религия за близо 150 години. Учението се пренася в Италия и Южна Франция, а после и в Холандия, Германия и Швейцария. След жестоките преследвания учението преминава в други форми – при тамплиери, розенкройцери и др. В XX век то се трансформира в учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов). Според Учителя Дънов османското робство ни е карма за това, че сме изгонили богомилите от страната си. И така сме нанесли жесток удар върху християнството. Това ни е наказанието от една друга религия, която идва тук, за да ни пороби. Въпросът е дали и до днес осъзнаваме това, че богомилите всъщност са носители на едно велико духовно учение, което щеше да преустрои живота ни по един различен начин.

Причината богомилството да се зароди в България е, че ние, българите, имаме специална мисия, твърди проф. Попхристов. Поне няколко факта свързват богомилите с историята на Пловдив. Богомилите помагат на цар Калоян да превземе Пловдив на 6 юни 1205 година. Това става при връщането му от Солун, когато българската войска покорява тази най-важна крепост в Тракия, която е в ръцете на местното население. До българската атака се достига, след като местните павликяни и богомили предлагат да предадат града без бой, но ромейските аристократи отказват. Калоян наказва част от съпротивляващите се, а друга изселва принудително зад Стара планина. Легендите разказват, че емблематичния за богомилството поп Богомил всъщност създава своето учение във Филипопол и околностите му. Вероятно в тезата има известна логика. В нейна полза говори и фактът, че през VІІІ век в днешния пловдивския регион се заселват много павликяни. Именно от тях поп Богомил е заимствал някои от идеите си, допускат специалистите. Десетилетия наред богомилите са отричани като дяволска ерес. И до днес темата е обгърната с множество спекулации, мистика и заблуди. Богомилите вярват, че любовта е основна двигателна сила, която хармонизира всемира“, твърди проф. Дамян Попхристов.