И лишените от свобода се поклониха пред чудотворните икони на Св.Богородица

На 10 октомври 2019 г. чудотворните икони на Пресвета Богородица Скоропослушница и Пресвета Богородица Касперовска от гр. Ананиев, Украйна бяха посрещнати в храм „Св. Николай Чудотворец“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. Пред светините освен лишените от свобода се поклониха и служителите на затвора. На територията му има и 4 параклиса, един от тях е предназначен за близките на затворниците.

„Духовна радост е за нашата епархия, че имаме възможността иконите да предадат своята милост и благодат на всички, които работят и пребивават тук. Така в мир и благоденствие ще можем да бъдем единни и да устояваме на нашите християнски семейни добродетели. Благодаря на старши комисар Иван Карушков и свещеноиконом Йордан Карагеоргиев за добрата съвместна работа.“, каза Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

По негова инициатива пред Чудотворните икони ще се поклонят и в Комплексния онкологичен център. Идеята е приета радушно, както от пациентите и персонала, така и от директора на лечебното заведение д-р Петьо Чилингиров.

Последното поклонение пред светините е в 18:00 часа в осветения през 1940 година храм „Св. Възнесение Господне“, с. Богомилово. Митрополит Киприан ще отслужи вечерно богослужение, на което се приканват да вземат молитвено участие всички благочестиви християни.

Припомняме, че пред Чудотворните икони се помолиха хиляди миряни от градовете Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан, Нова Загора, Гълъбово, Харманли, Свиленград, Шипка, Мъглиж и Раднево.

Благовест Илиев