Предстоящо – първата стихосбирка „Ноемврийски балади“ на Олександър Димитров

Минаха 10 месеца от публикацията на Долап.бг за младия Олександър Димитров и неговите стихове.

https://dolap.bg/2018/11/04/%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0/

И ето, че първата му стихосбирка е вече факт и ще бъде представена на 27 септември от 17 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора. Събитието е част от програмата на 11-тото издание на Международен фестивал за куклено-театрално майсторство за възрастни Пиеро 2019. Наистина голяма чест!

„Ноемврийски балади” е моя първа работа като съставител и редактор. Дело нелеко и безкрайно отговорно. В първите месеци държах в ръцете си дебел бележник, изписан със стихове – дневник на едно порастващо момче. Съзнавах, че всяка дума е дълбоко преживяна, има цена, смисъл и стойност за автора. И да ги отсея, за да оставя най-доброто, никак не беше лесно. Трудно е да кажеш „не става”. Разбрахме се с Олександър не, че не става, а че тези, които не влязоха в стихосбирката просто не са на нивото на избраните.

Нямам особена намеса в изговора, темпа, изразяването на Оли. Моя беше идеята за разделите, но си я реализира младият автор. Той има тънка сетивност, развита още повече сега от живота извън Родината. В рационална Германия, където всичко е точно, премерено, пресметнато, подредено. Живеенето там му помогна много да „се сбогува” по-лесно с много от стиховете, които искаше, но не биваше да влизат в книжката.

Оли организира свои приятели – Мария Кирилова, Силвия Петкова, Искра Божкова, Йоан Тодоров и Росица Попова и те му нарисуваха възможно най-добрите черно-бели илюстрации към книгата. Намерихме и най-добрата дизайнерка на изданието – Милена Недялкова, най-добрата печатница – 2М и ето – „Ноемврийски балади” е вече в своя път към читателите! Тя е една много естетска книжка с гланцирана корица, привличаща вниманието, с 82 страници и 53 стихотворения в 6 раздела, с предговор от автора и послепис от моя милост.

Изключително съм радостна, че на 27 септември заедно с Оли, с неговото семейство, близки, приятели, почитатели, ще преживеем заедно емоцията „Ноемврийски балади”, заедно с ученици от класа на Нина Димитрова /леля на Оли/, известна оперна певица и преподавател в Музикалното училище.

Ще видите също, което ще е незабравимо за вас, как се вълнува една майка – Майа Димитрова, майката на Оли, която бе двигател и гориво на процеса на създаване на книгата. Ще видите как се вълнува и прекрасната приятелка на Оли – Мария, момичето, което държи ръката му в радост, в мъка. И когато не иска да пише – събужда пръстите, да хванат писалката.

Много се вълнувам от предстоящото представяне, дано не се изложа като водещ, защото Оли заслужава само най-доброто!

До скоро!

Уляна Кьосева

Послепис: Редакцията на сайта ни Долап.бг е единодушна и ако бъде одобрено предложението и – ще връчва макар и скромна парична награда за най-добро стихотворение от автор от Стара Загора всяка година в Националния поетичен конкурс „Веселин Ханчев“, което ние изберем!