Олександър Димитров и Поезията на младите от Града на поетите

И така, журито на 35-ия Национален младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев” отсъди първите места и поощренията си и до мен е Експресното издание със стиховете на отличените. Не мога да съм недоволна. Поезията на младите е светла. Имало е години, в които от мрак, тъма, безпътици в стиховете им чак на мен, дето съм на два пъти повече години живот и опит всякакъв, ми е ставало гадно.

И тази година от участвалите със стихове 80 младежи, 8 са от Стара Загора, но от тях няма отличен, нито поощрен. В последните години имаше само едно поощрение, на Нели Пенева от ГПЧЕ ”Ромен Ролан” (2008 г.) за стихотворението й „Сладките шестнайсет”. Не се меся в работата на журита (че коя съм аз!), нито пиша с болка, въпреки че има нещо такова, все пак вече 26 години обитавам „Града на поетите, липите и правите улици”… Обаче отдавна искам да направя предложение в статута на Конкурса да се вмъкне все пак, че „Уважаемото жури отличава всяка година, ако не е сред наградените, то с поощрение, най-доброто стихотворение на участник от града домакин – Стара Загора и го представя пред всички специално”.

И все пак намерението ми беше да пиша общо. Макар конкретиките – в  града ни има вече Литературен кръжок, който води Мария Донева. От доста повече години в Езиковата гимназия „Ромен Ролан” се издава литературен сборник „Пътеки”. Има поет катедрала като Таньо Клисуров. По какъв още начин, освен „на живо” да се учи, коментира, пише, обсъжда поезия с младите хора от града? Не знам. Може би нещо като сайт, платформа…?

И все пак бих искала да пиша за поощряването на децата, които пишат поезия. За откриването и внимателното им развитие. За насърчаването. За непрекъснатото вдъхване на самочувствие. Грешим, ако мислим, че младите хора днес имат самочувствие в повече. Не! Това, което показват, е изява в повечето случаи на огромната им вътрешна неувереност и голямото лутане в техния си свят. Те слагат външна защита, така че никой да не разбере терзанията и вътрешните въпроси, които непрекъснато си задават. Говоря за интелигентните деца. А пък тези от тях, които пишат – поезия или проза – те са истински герои. Те са различни от другите. Представям си, как другите ги гледат, коментират, обсъждат на глас. И колко сила е нужна, за да осмислиш живота си, дори крехкия си детски и на юноша живот, като го пишеш с думи, на бял лист, или на компютъра.

От друга страна зная, че със словото днес стават страхотни извращения. Кой ли не издава какво ли не. Кой ли не се нарече поет! Но с децата, с тях… колкото по-внимателно, точно, ясно и подкрепящо се работи, толкова повече ще имаме умни и заедно с това и преди всичко чувствителни възрастни хора като национално богатство.

Изпратих стиховете на Олександър Димитров за участие в Конкурса „Веселин Ханчев”, без той да знае. Харесвам това дете с книга в ръка отдавна. Той бе много добър в бадминтона, в спорта. От ученик до края на студентството си вечерите бе на работа като разпоредител в Операта. Беше дори Принц – в „Турандот”. Участва и в една съвременна камерна опера, в балетната група. Винаги с книга в ръка. Дете със силно влечение към изкуствата, дори татуировките му са майсторска работа… Мисля, че едната беше с Дървото на живота. Четеше огромни книги като „Крадецът на книги” например. Сега е в Германия, там работи, но по-важното е, че е заедно с друго светло същество като него самия.

Олександър „качва” свои стихове в Инстаграм xo.lly и във Фейсбук и аз си ги чета от профила му. Харесват ми и ме вълнуват. Реших, че щом са заявени публично пред света, могат да бъдат изпратени в конкурс. Стиховете му са честни, мъжкарски, ясни. Никаква интелектуалщина. Честно изложение на вълненията в душата на един толкова млад човек. Олександър не е посещавал Литературен кръжок, с него не работи никой. За мен като един твърд романтик и стоманен лирик, а също така челичен наивист, най-важното е, че ТОЙ ПИШЕ, че подрежда вълненията си в думи. Че подрежда сълзите, болката, радостта… с думи. Изключително са ми ценни такива деца, като Олександър. Те са бисерчета. Нямат стойност, защото е много висока.

Преди да прочетете няколко стихотворения от Олександър, нека ви кажа за може би най-купуваната млада поетеса в света в днешно време – Рупи Каур, индийка, която живее в Канада. Рупи Каур е от модерните поети, които популяризират творчеството си в социалните мрежи и предимно в Инстаграм. Изумителната й стихосбирка „Мляко и мед” е много продавана и в България. Рупи пише за себе си, а вълнува милиони по света. Тя има специално стихотворение с обръщения в стихосбирката си – и то е посветено „на всички млади поети”.

„твоето изкуство

Не намира своя смисъл в това

Колко хора го харесват

За твоето изкуство

Е важно

Дали сърцето ти харесва работата ти

Дали душата ти харесва работата ти

Важното е колко откровен

Си ти със себе си

И никога

Не бива

Да разменяш откровеността

Срещу това да станеш по-достъпен.”

Иска ми се учителите по литература на всяка цена да поощряват своите ученици да пишат. Да пишат стихове, разбира се, е най-трудното. След като писах на Олександър, че съм изпратила стиховете му за конкурс без да знае и се извиних, го помолих да ми обещае, че ще продължи да пише. Радостна съм, че получих отговора, който очаквах. Много радостна!

Уляна Кьосева

Ето и някои от стиховете на Олександър Димитров

+++

Септемврийско време:

Цветовете се затоплят,

Времето захладнява,

Листата капят,

Пътищата се украсяват,

А любовта ти

Ме кара да си мисля,

Че е лято

Докато гледайки те

Се губя в бледите ледници

На Антарктида.

+++

Единствена ти

Оставяше винаги

В мрачните ми дни.

Само на теб

Съм споделял откровено

Най-мрачните си мисли.

От всички близки

Само ти

Не си се страхувала

В съзнанието ми вечно да останеш.

Длъжник съм ти до живот,

Мила моя

Меланхолия.

+++

Капеш върху мен

Като свещ,

Но не аз,

А ти си причината,

Защото гледката,

Която си,

Ме кара да горя

И в ръцете си –

Теб да топя.

Дори зимният ден

Би ти се сторил летен.

+++

Беше табу

Да спомена

Как се чувствам

Спрямо някоя.

Като есенно листо

Ми падна преградата-

По-голяма от Китайската стена.

Като Троянски кон

Без предупреждение

Влезе в живота ми

И разби всичко съществуващо,

Но построи

Нещо далеч по-прекрасно.

+++

Иронично

Как субстанциите

Които правят

Някои моменти безкрайни

Те доближават

Към момента

В който

Повече няма да можеш…

Да изживееш друг

Такъв.

+++

Сънища и реалност

Изгревът те изкопчва

От ръцете на съня

И те предава

На деня,

Идентично с това

Как родителите ти

Те оставяха

На мечтите

Като беше дете.

Разликата е,

Че сега ги гониш,

А преди въображението ти

Ги създаваше.

+++

Блуждая и търся,

Но не мога да намеря

Дома,

В който

Не принадлежа.

Ставам вечер,

Когато небето

Е най-светло,

А слънцето невидимо.

Виждам единствено тъмнина

И мисля, че никога повече

Светлина няма да зърна

(уви, не съм сляп).

Но ме боли да виждам

Всички болни,

Игнориращи проблема си.

Блуждаех и търсех мястото,

Коети мислих за дом.

Сега искам насоки

За болница за души,

В която ще се чувствам на място.

+++

Крадец

Искаше любов,

Но нямаше нужда от нея.

Искаше топлина,

Защото винаги си в небесата,

А ветровете не са нежни.

Търсеше уют,

Защото живееш като номад,

Обикаляш домове

И тършуваш души.

Търсиш тази,

Която ще те задържи

И няма да можеш да откраднеш.

Истината е,

Че искаш

Твоята да бъде взета,

За да останеш с човека,

Който ще се грижи за нея.