Международният майсторски клас на Веселина Кацарова започна успешно

От 20 август 2019 г., в оркестрова зала на Държавна опера Стара Загора, започна вторият Международен майсторски клас на световната оперна прима Веселина Кацарова. В продължение на две седмици Mаестрата ще работи с младите специализанти върху вокалната им техника, стил и интерпретация на ролята. Кандидатите сами определят своя репертоар за участие в курса. Музикалният съпровод е поверен на Светлана Денева. Дългогодишният музикален консултант на Веселина Кацарова баритонът Николай Ханджиев ще работи паралелно с младите певци.

Интересът тази година към Майсторския клас на Веселина Кацарова е изключително голям. При откриване на събитието присъстваха 19 млади оперни певци от България, Хърватия, Турция, Швейцария, Германия, Италия, Полша, Русия, Украйна, Австрия, Финландия, Гърция, Япония.

На сайта на Старозагорската опера четем:

“Ден първи от Майсторския клас на Веселина Кацарова в Стара Загора! Младост, красиви гласове, свежа енергия от различни култури и точки на света обединени от стремежа към красота и усъвършенстване! И една всеотдайна Маестра готова да заложи на бъдещето с много любов!
На добър час!“

Майсторският клас ще завърши на 4 септември 2019 г.с гала концерт на най-изявените участници в курса с оркестъра на Старозагорска опера под диригентството на Владимир Бошнаков.
Успоредно с активната си изпълнителска дейност, през последните години Веселина Кацарова е предпочитан член на жури на престижни вокални конкурси. Канена е все по-често да прави майсторски курсове за млади оперни певци в различни европейски страни. Миналата година именитата старозагорка проведе майсторски клас за първи път и в България с участието на млади таланти от България, Франция, Турция, Румъния, Китай.
Dolap.bg