Талантите на България учат в летните школи на Фондация „Миню Балкански“

От месец юни до 7 септември 2019 г. Фондация „Миню Балкански“ организира и провежда в луксозните си бази в старозагорското село Оряховица 12 летни школи. Те спомагат за развитието на мотивирани ученици в различни научни и хуманитарни области.

Нашата цел е да пробудим жив интерес и жажда за научни знания, гражданско образование, култура и изкуства у децата и младежите на ученическа възраст, обяснява създателят на Фондацията проф. Минко Балкански. – Условието е участниците да са от 10 до 18- годишни и да проявяват изключителни интереси и мотивация“.
За да постигнат целта, организаторите са поканили за ръководители на школите изтъкнати професори и педагози, подготвящи участници в национални и международни състезания и олимпиади като Теодосий Теодосиев, акад. Сава Гроздев, акад. Роден Николаев, Ирина Шаркова, Надя Кискинова, Милен Минев , Диман Михнев, Ивайло Хартарски, Богдан Станков, Любен Личев, Виолета Найденова, а също така и архитекти, физици и информатици, астрономи завършили престижни университети и висши училища в Европа и САЩ, работещи в световно известни фирми и университети.
През 2019 г. началото на летните школи сложиха заниманията по експериментална физика и астрономия (24-29 юни) с преподавател Никола Каравасилев. Последваха лятна школа по забавна математика с ръководител акад. Сава Гроздев (1-6 юли); по крипто- математика – с акад. Росен Николаев и Ирина Шаркова (1-6 юли); от 14-20 юли се проведе лятна академия по френски език с шестима френски преподаватели; от 22-28 юли – по физика и приложна математика с Теодоси Теодосиев – за ученици от 8-12 клас;

От 29 юли – 3 август при много голям интерес приключи Школата по експериментална физика под ръководството на легендарния Теодоси Теодосиев. Всеки преди обед той води теоритичните занятия по физика и приложна математика. Следобедните часове, под ръководството на Антон Младенов и Велизар Георгиев са определени за практика и експерименти по физика. Вечерта е за дискусии и забавни игри под ръководството на доброволката Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международна награда на херцога на Единбург в България. В школата участваха 42 ученици от България, както и деца на българи, които живеят в чужбина – от Канада, Люксембург и Белгия, Германия и Франция. Те посещават българските училища в съответните страни. Някои от тях се затрудняват с българския език, но в село Оряховица от една страна се подготвят по физика, от друга упражняват родния език на родителите си.

От 5 до 10 август 2019 г. се проведе Школата по комбинаторна математика. Комбинаториката е част от международните състезания по математика. Директорът й Ивайло Хартарски е лауреат на конкурса „Минко Балкански“. Преди години като участник, а после и асистент на Теодоси Теодосиев по експериментална физика, се ражда идеята да се направи школа по комбинаторна математика. Сега Ивайло Хартарски прави аспирантура в университета в Париж. В екипа му е Богдан Станков, бивш златен медалист на България в Международната олимпиада по математика IMO. Той също учи в Луи льо Гранд в Париж и е лауреат на фондация „Миню Балкански“.В момента прави докторантура. Тук е и Любен Личев, който е трикратен медалист на IMO. През 2015 г. печели конкурса на Фондацията и продължава да учи математика в Париж и в Лион. Преподавател е и Виолета Найденова -също трикратен медалист. От 2017 г. учи математика в Оксфордския университет. В школата са се записали ученици, които са многократни шампиони в национални и международни състезания и олимпиади по математика и са носители на високи отличия и медали. Заниманията изцяло са посветени на подготовка за големи състезания.

Току що приключи школата по английски език (12-17 август); В момента на ход е школата по роботика (19- 24 август); Следват по архитектура и дизайн и по астрономия и астрофотография 26-31 август; по информатика и облачни технологии 2-7 септември .

Летните школи на Международната фондация „Миню Балкански“ стартират преди 12 години с физика Теодоси Теодосиев. След това постепенно се надграждат с математика и забавна математика, крипто-математика, астрономия. От 7 години се провежда френската езикова академия. От 8 години – школа по роботика. От 6 години – по английски език. От 5 години – по архитектура, информатика и облачни технологии.

Участници от всички краища на България и чужбина се събират, за да учат, да общуват заедно, да станат приятели. Социалният принос е също забележителен. В школите винаги е полезно и забавно.

За лятото на 2018 г. школите са посещавани от над 400 участници. За настоящото лято са записани и присъствали над 600 ученици.

Росица Ранчева