Бизнесменът -пилот, писател, сценарист и продуцент Младен СТОЯНОВ с нов роман и филм „Цвете за откъсване“

Преди дни от печат излезе четвъртата книга на Младен Стоянов „Цвете за откъсване“. Десетина дни по-рано успешно приключиха снимките на едноименния пълнометражен игрален филм с режисьор Георги Костов. През 1996 г. инж. Стоянов създава „Бултех 2000“ ООД, фирма с основно производство на млекоанализатори, която сега е световен лидер в бранша. Инвестира и в създаването на първия български аеробатичен самолет „Алдо-50“.

Цвете за откъсване“ е четвъртият роман на Младен Стоянов, който отново е подписан с артистичния му псевдоним Драско Закев, след новелата „Ново начало“ (2018), романите „Мечтател“ (2019) и „Опърничавите“ (2019), който вече е филмиран.

Господин Стоянов оказва се, че много бързо пишете романите си. „За колко време спретнахте „Цвете за откъсване“?

За три седмици, колкото и „Опърничавите“. Явно по-дълго време се набира в съзнанието ми сюжетът и после буквално се излива наведнъж.

За какво става дума в новия Ви роман?

За хода на живота на една девойка. Тя е по-интровертна, по-затворена в себе си, но добър и интересен човек. Животът й дава възможност да бъде самостоятелна с една голяма печалба от тотото. Това й позволява да си прави различни експерименти. Макар и пълнолетна, поради характера си, преди това не е имала контакти с мъже. Попада на различни ситуации, които успява да управлява чрез шеги или чрез философски разсъждения. Така трупа опит , докато открива накрая любовта на живота си.

Кога ще представите публично новата си книга?

Не съм мислил по този въпрос.

А кога да чакаме лентата?

Премиерата ще бъде на 20 март 2020 г. в Стара Загора.

С главната героиня на филма „Цвете за откъсване“ Михаела Енчева се запознах на концерта на групата „Perfect Strangers” на сцена „Фонтаните“, в организираните от Община Стара Загора летни вечери „Август е музика“. Очарователната госпожица изпълни няколко парчета, приети изключително топло от многобройната публика. Макар и притеснена, тя даде първото си интервю специално за читателите на Dolap.bg:

Моля представете се, госпожите, на читателите на медията ни.

Родена съм във Велико Търново, където уча в Американския колеж „Аркус“. Още съм на 16 години и съм ученичка в 10-ти клас.

Как Ви откриха за ролята във филма „Цвете за откъсване“?

Моето семейство и това на г-н Младен Стоянов, който е автор на романа „Цвете за откъсване“, сценарист и продуцент на филма, са в приятелски отношения. Той знаеше, че съм се занимавала в Стара Загора с театър при Христофор Недков в „Сцена 99“. Две-три години учих в НУМСИ „Христина Морфова“ – пиано, както и класическо пеене при г-н Чамов. Т.е. отговарях на неговите представи за главната героиня във филма. Освен това, още преди да бъде отпечатан едноименният роман, го прочетох с интерес. Заради книгата, бях толкова въодушевена за ролята, която харесвам изключително много. Вече приключихме със снимките по филма. Следващите стъпки са техническото изпълнение, към което нямам отношение.

За какво става дума във филма „Цвете за откъсване“?

Историята е много интересна. Става дума за едно много обрано, много затворено 18-годишно момиче и ситуации, които променят и обръщат живота му. Печели голяма сума от лотарията, но решава да започне работа като секретарка. Не споделя за парите си, не парадира с тях…Шегува се с хората по различен начин. Филмът завършва с хепи енд. И слава Богу, защото имаме нужда от филми, които да не ни натоварват, да показват и красивите неща от живота. Стига толкова само негативизъм.

На мене филмът много ми въздейства. Вярвам, че и на зрителите, особено на младата публика, също ще допадне.

Къде правихте снимките?

Главно в Стара Загора – по улиците, в кафенета, в Кукления театър, на Аязмото, в бара на Пърфект стренджърс“ – „Пето авеню“, на абитуриентски бал, в офис на водеща фирма…В Пловдив имаме малко снимки. На още много интересни и красиви места .

Кои са другите актьори, с които си партнирахте?

Ивайло Захариев, Александър Димов, Свежен Младенов, Стани Яневски, Филип Гуляшки, Пламен Манасиев и др.

Имаше ли по време на снимките екшъни?

Не, всичко е много премерено и е супер.

Какво е посланието на Вашата героиня?

Има много послания. Филмът е изпълнен със стотици размисли по различни въпроси, на които ние, тийнейджърите малко обръщаме внимание. Всъщност животът ни поднася ситуации, за които като че ли не сме подготвени. „Цвете за откъсване“ дава мъдри примери и съвети в това отношение.

За какво се вълнува една 16-годишна красива и талантлива девойка като Вас?

Вълнуват ме музика, кино, училище…

Каква е мечтата Ви?

Да пея и да играя. Филми, песни, концерти!

Желаем успех на книгата и на филма „Цвете за откъсване“ и на прекрасната млада актриса Михаела Енчева.

Росица Ранчева