„Богородична стъпка“ събира носителите на националното ни фолклорно богатство

„На 24 и 25 август 2019 г. на поляните под вековните дървета на Старозагорските минерални бани за 14-та поредна година ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Чаканото събитие ще събере над 4000 участници от четирите края на България и още толкова гости и почитатели на народните песни и танци, на обредите, обичаите, занаятите, на кулинарните шедьоври, на неувяхващия дух, съхранил отечеството ни през вековете“. Това съобщи за медията ни Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора.

Над 180 са направените заявки за участие във форума, като много често във всяка се съдържат изпълнения на няколко състава и индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти. Участниците ще се представят, както и досега, на двете сцени в центъра на курортното селище. Освен това отново ще има традиционна самостоятелната сцена „Селски двор” – място, на което гостуващите колективи могат да представят извън конкурсната си програма, характерни за региона си ритуали, обреди и обичаи, характерни кулинарни шедьоври, носии и пр. Въпреки, че съборът няма конкурсен характери, високо компетентното жури ще отличи колективи и индивидуални изпълнители за приноса им в запазването и утвърждаването на националното фолклорно богатство, както и за постижения на детски състави.

Двама академици ще журират изпълнителите – композиторът Кирил Тодоров и фолклористът Крум Георгиев, хореографът Христо Иванов, Ангел Чакъров – музикант и двама специалисти от Института по фолклор при БАН- доц. д-р Валентина Райчева и доц. д-р Тончева.

За гостите и участниците на събора тази година се организират още: Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”; Демонстрация с дегустация на „Бабини рецепти“; Народни игри за деца и възрастни. Надиграване – игри между участниците и предизвикателство към гостите (танцуване върху стомна и др.); изработване на картини с естествени материали, обличане и рисуване на бутилка, дървена лъжица и др.; Демонстрации на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“; Детско ателие „Български килими и черги” за оцветяване на специални шаблони-модели; Изложба-базар „Улица на занаятите”, демонстрации на занаятчийски умения; Демонстрация и разучаване на фолклорни танци и др.; „Костюмът от нас, фотото от Вас“ – атрактивен кът за снимки; Викторина с награди – щанд на Туристически информационен център; Безплатно организирано посещение на природния феномен „Богородична стъпка“.

ПРОГРАМА

на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2019

24 август
09.00 ч. – Програма на участващите изпълнители на сцените
11.00 ч. – Официално откриване на събора
11.30 ч .- Програма на участващите изпълнители на сцените
19.00 ч. – 120 години от основаването на Тракийско дружество Стара Загора – Празничен концерт с участието на Ансамбъл „Тракия“ Пловдив и Общински ансамбъл „Загоре“ Стара Загора.
21.00 ч. – Демонстрация на нестинарски танц

25 август
09.00 ч. – Програма на участващите изпълнители на сцените
17.00 ч.  – „Хоро се вие“ – празнично веселие
dolap.bg