Камен Кацата плени старозагорските меломани

В четвъртата концертна вечер „Август е музика“, организирана от Община Стара Загора, сцена „Фонтаните“ беше предоставена на най-колоритния български блусар и рокаджия , легендарния Камен Кацата – артистичен псевдоним на 66-годишния Камен Дойчинов. Заедно с атрактивната си група „Сточна гара“, той спечели сърцата на многобройната публика от всички възрасти, от побелели дами и господа до дечурлига по на 4-5 години. За първи път на новата сцена, децата я покориха и затанцуваха сред музикантите, за тяхно голямо удоволствие. Дори китаристът възторжено възкликна:“Докато ги има тези прекрасни дечица, които слушат и възприемат музиката ни – ще я има!“

Близо два часа центърът на града беше огласян от мощния специфичен глас на Кацата и неговата хармоничка. Освен това, той е атрактивен и харизматичен артист, който увлича с изкуството си и останалите музиканти и публиката. Заедно с уникални рок парчета бяха изпълнени и някои от знаковите му песни „Блусмен“, „Боли ме главата“, „Достоен Дърт Дингил“, „Тя наистина всичко можела“, „Барбекю мен“, „Госпожа бившата“ и др.

Музикантът по душа и икономист по професия, емблемата на българския блус-рок е роден в София през 1953 година. Неговите изяви започват в края на 80-те години на 20 век. През 90-те е един от най-изявените гости-музиканти в „Подуене блус бенд”, като работи с тях по повечето от албумите им. По това време издава и албума си „Страхът на гаргите“, заедно със Стунджи и брас секцията на „Акага”.

След разпадането на „Подуене блус бенд” през 2000 година, Камен Кацата продължава изявите си заедно с Васко Кръпката. През 2013 създава група „Сточна гара“.

Камен Кацата е известен с това, че много рядко, дори почти никога не дава интервюта. Но за радост и гордост на читателите на dolap.bg ,той с удоволствие наруши принципите си :

Господин Дойчинов, едва ли за първи път чувате от почитателите си, че сте велик музикант?

Класиране не правя. Каквото мога това правя. Важно е, че го правя от душа и от сърце.

Представете, моля, групата си.

Това е групата, с която от няколко години сме заедно. Правим Чикаго – блус, джази- блус , рок-блус и други неща, които са свързани с блуса. В групата са музиканти, които са от много висока класа. Свирят в най-различни други формации. Но винаги с най-голямо удоволствие, особено ако и публиката е отзивчива. Тогава се представяме в най-добра светлина.

Мирослав Найденов е китаристът ни, а също и вокал. Свири над 20 години. Интересува се от джаз и джаз -блус. Същевременно е педагог и преподавател в софийски школи. Обучава децата на по-интересни тенденции в съвременната музика.

Най-младият от всички ни е барабанистът Николай Бакалов – едва на 34 години. Изключително интелигентен и темпераментен музикант е.

Юлиан Трайков е баскитаристът ни. С много широко амплоа и също стабилен музикант.

Аз съм Камен Дойчинов – Кацата. Сравнително късно се появих на сцената, чак в началото на 90-те години с Подуене блус бенд, с Васко Кръпката. Правихме доста дълги турнета из страната. Имахме десетки клубни участия. Сега също имаме активна концертна дейност. Канят ни и в чужбина. Без преувеличение, моят живот и най-голямо удоволствие е музиката, която правим. И ако публиката ни хареса, се зареждаме с нови идеи, енергия и ентусиазъм за нови срещи.

На много парчета, които изпълнявате, сте автор на текста и на музиката.

Не са толкова много. Имам моя си теза: В блуса авторството не е важно! В блуса е важно личното присъствие, личният особен почерк на артиста. Блусовете са такива неща, които няма баш да седна да ги пиша. Но друго е интересно там: личното присъствие и тези особени „нечисти“ блус тонове, които всеки, който усеща блуса ги прави.

Какво ще пожелаете на старозагорци?

Стара Загора е чудесен град с много музикална и разбираща публика. А това, в летните вечери хората да се забавляват по най-добрия начин, заслужава големи адмирации на общинската управа.

Пожелавам на всички и най-вече на читателите на културната медия „Dolap” красиво лято, много усмивки и любовни вълнения.

На 10 август (събота) e финалът на забележителното лятно преживяване, подарено на старозагорци и гости от Община Стара Загора. „Симетрия“ е концертът на Perfect Strangers. Групата представя авторска музика от албума „Вliss“.

Музиката е в духа на съвременното рок звучене с прогресив и алтернатив нюанси. Албумът е звучал в много клубове в страната и се приема много топло от меломаните. Автор на музиката и на част от текстовете е Ангел Демирев /китара/, четири от текстовете са дело на Емил Стойчев /барабани/. Музиката им е естетска, с високо художествено качество, далеч от комерсиалният вкус. Талантливите момчета от Perfect Strangers Band не спират с творческите търсения и експерименти. Вече 20 години, с много труд налагат професионализъм, класа и характер в музикалния свят. Безбройни са участията и наградите им от рок фестивали в страната и чужбина.

Росица Ранчева