Надя Тончева и приятели събраха старозагорци на площад „Фонтаните“

Като истинска голяма музикална звезда, в две поредни вечери, певицата Надя Тончева препълни с публика новия общински площад „Фонтаните“. В първия от поредицата тематични концерти „Август е музика“ Надя и музикантите от струнен квартет – „Hot Club de Plovdiv“ в състав Любомир Толумбаджиев – цигулка, Петър Койчев, Момчил Ангелов и Христо Минчев – китари, усетиха романтичния пулс на Стара Загора и с изящество и естетика го пренесоха „Под небето на Париж“. Близо два часа многобройните присъстващи бяха развълнувани и очаровани от вечните френски шансони и нова френска музика, брилянтно изпълнени от компанията на перфектен френски език.

Вторият концерт „Музикални спомени“ от тематичните вечери „Август е музика“ на 7 август, беше коктейл от най-разнородни по стил песни. Защото всяка песен е заредена със спомени от морето, от първата любов, от незабравими преживявания. В програмата имаше и рок, и джаз, и латино, защото те са най- подходящи за горещото лято.

Отново вокалът на Надя Тончева беше перфектен на фона на първокласните музиканти Павел Цонев – пиано, Димитър Вакарелов – китара, Христо Минчев – бас китара и Кристиян Желев. Старозагорецът Павел Цонев е млад многообещаващ пианист, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“, възпитаник на АМТИ -Пловдив. Често са дует с Надя Тончева. Зад гърба си имат десетки съвместни участия. През м. април т.г., в родината на джаза – USA имаха 10 концерта и получиха нова покана за 2020 г.

Китаристът Димитър Вакарелов е съпруг на Надя от 26 години. „Много е хубаво да свържеш живота си с музикант, с когото се усещате дори само с поглед. Това наистина е щастие“, сподели за медията ни певицата.

Христо Минчев е преподавател по бас китара в Пловдивския университет, а Кристиян Желев – все още е студент там, но с много добри качества.

За себе си Надя Тончева каза:“Влюбена съм постоянно в живота и в музиката, а двете понятия се препокриват напълно. Много е трудно да си музикант, защото не можеш да разпределиш времето кога работиш и кога почиваш. По принцип – не почиваш. Ето лятото, сезон определен за почивка за всички хора, музикантите работят най-усилено. Това се повтаря на всички празници през годината. Моят живот е само музика и работа. Трябва да веселиш и за радваш хората с изкуството си. Но това ме прави щастлива, защото получавам с аплодисментите и добрата енергия, която ме зарежда със сили и желание за откриване на нови музикални светове“. Надя Тончева е преподавател в паралелка „Поп и джаз пеене“ в НУМСИ „Христина Морфова Стара Загора.

Освен с божествен, обемен и красив глас, Надя е харизматичен човек. Още с първото изпълнение, тя разруши преградата сцена публика и й се раздаде без остатък в продължение на близо два часа. Еднакво добре бяха посрещнати както песните от репертоара на Глория Естефан, Розана, Шер, така и на Лили Иванова, Мими Николова и много други обичани български изпълнители. Доказана по света и у нас като перфектна джазова певица, Надя Тончева изпълни няколко евъргрийни. Концертът завърши с един популярен латино блок. Огромен е репертоарът й, изпълнен на английски, български, руски, френски, испански, гръцки, португалски, италиански и др. езици.

По време и на двата концерта на площада танцуваха шампионите по спортни танци от ST Dance club, с ръководител Стефан Дончев. Десетки любители от публиката, също се наредиха до тях.

На 8 август беше третата музикална вечер „Mike sax и X – key“ – концерт на Милен Стойков /саксофони и флейта/ и Джаз формация: Илия Тенев –клавишни инструменти, Радослав Терзиев – бас китара и Ленко Драганов – ударни инструменти.
Милен Стойков /Майк Сакс/ е саксофонист, флейтист и аранжор. Гастролира в Австрия, Германия, Щвейцария, Скандинавските страни и Китай. Ориентиран е предимно в днешния смуут джаз и фюжън. В този стил, той намира своите съмишленици от квартета X-key. Формацията е основана от Ленко Драганов /барабанист, композитор и тонрежисьор/ и Илия Тенев /клавишни инструменти/. Бас китаристът Радослав Терзийски и младият пианист Никола Панчев оформят убедително съвременното звучене и концепция на състава. Многобройни са участията им в джаз фестивали и лайф клубове в страната. Тази година са част от заключителната вечер на Джаз фест Банско. Програмата им е повлияна от имена като Браян Кълбертсън, Джеф Лорбър, Ричард Елиът, Грувър Уашингтън, Майкъл Лингтън .

Блус и рок ще звучат в последните две вечери на „Август е музика“.

На 9 август от 20:00 часа започва „Блус вечер под звездите“ – концерт на Камен Кацата блус бенд в състав: Камен Дойчинов – вокал и хармоника, Мирослав Найденов – китара и вокал, Юлиан Трайков – бас китара,, Николай Бакалов – барабани. В програмата блус, джаз – блус, суинг и рокендрол.

Камен Дойчинов, известен като Камен Кацата е една от емблемите на българския блус рок.

Музикант по душа и икономист по професия, неговите сценични изяви започват още в края на 70-те години на 20 век. През 90- те е един от най – изявените гост – музиканти в „Подуене блус бенд“, като работи с тях по повечето от албумите им. В този период издава и самостоятелен албум „Страхът на гаргите“, заедно със Стунджи и брас секцията на Акага.

Един от колоритните мохикани на българската блус сцена, уникална музика и иронични текстове, блус истории, които ще докоснат сърцето ви.

На 10 август (събота) e финалът на забележителното лятно преживяване, подарено на старозагорци и гости от Община Стара Загора. „Симетрия“ е концертът на Perfect Strangers. Групата представя авторска музика от албума „Вliss“.

Музиката е в духа на съвременното рок звучене с прогресив и алтернатив нюанси. Албумът е звучал в много клубове в страната и се приема много топло от меломаните. Автор на музиката и на част от текстовете е Ангел Демирев /китара/, четири от текстовете са дело на Емил Стойчев /барабани/.

Perfect Strangers Band e основана през 1999 г. в Стара Загора в състав: Борис Тасков – вокал, Ангел Демирев – китара, Владислав Стойчев – клавиши, Емил Стойчев – барабани, Кънчо Андреев – бас. Всички членове на групата имат музикално образование. През 2002 г. групата записва първия си албум „Red moon“. Следват „Napalm“ /2004/, „Soul“ /2008/. През зимата на 2014 г. издават албума „Вliss“, издържан в актуалния за бандата стил – прогресив рок. Музиката им е естетска, с високо художествено качество, далеч от комерсиалният вкус. Талантливите момчета от Perfect Strangers Band не спират с творческите търсения и експерименти. Вече 20 години, с много труд налагат професионализъм, класа и характер в музикалния свят. Безбройни са участията и наградите им от рок фестивали в страната и чужбина.

Изключително приятно е решението на Община Стара Загора да организира концертите „Август е музика“. Стотици хора излязоха в центъра на града да се насладят на хубавата музика. Десетки деца не спряха да карат велосипедите си, скейбордовете и тартонетките си. Стълбищата и пейките пред сцената бяха препълнени. От южната страна на площада се ориентираха правостоящите и родителите с количките . Градската градина също беше препълнена с публика.

„Какъв прелестен жив град стана Стара Загора, сподели старозагорка, която от дълги години живее в Лондон. – За изминалата година градът ни е станал още по-красив, чист и зелен, спокоен и уютен, а хората много по-усмихнати и сърдечни. Това е прекрасно“!

Росица Ранчева