Мистични, енигматични и митични картини украсиха зала „Байер“

С провокативния надслов „Мистична, енигматична и митична изложба“, на 7 август 2019 г. 9 млади художници откриха колективна художествена изложба в култовата зала „Лубор Байер“ в Стара Загора. Авторите са Ваня Желева, Георги Димитров, Дилян Бакалски, Иван Дамянов, Иван Киряков, Милен Иванов, Нено Бакалски, Петко Жеков и Светлозар Недев. Последните трима не са в първа младост, но не отстъпват на младите по дух и по можене.
„За първи път организирам изложба с такова заглавие, но съм доволен, че се включиха доста колеги, обясни за медията ни Дилян Бакалски, инициатор, организатор и куратор на събитието.- От три години в зала „Байер“ организирам обща изложба на млади творци. Повечето от тях са старозагорци, а Георги Димитров е от Казанлък.

Темата не е конкретна. Предпочитам творците да имат максимална свобода за действие и изява. Избрал съм нещо, което е характерно за всички произведения на изкуството – загадъчността. Искам публиката сама да си фантазира по темата“

Дилян Бакалски е старозагорец. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък, а във Великотърновския университет – специалност „Плакат“. В Националната художествена академия защитава магистратура по дигитални изкуства. Предпочита да се занимава със живопис, графика и рисунка. Работи в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. С удоволствие събира хора на изкуството и да споделят заедно идеи, опит и да се забавляват заедно. Неговите 4-5 картини отговарят максимално на темата на изложбата за мистичност и енигматичност.

Арх. Иван Киряков участва от 2013 г. във феста „042“ и от тогава редовно присъствия в изложби с рисунки, живопис и пластика. В настоящата изложба представя няколко пластики от пластмаса. Това е параметричен дизайн, който е изпълнен чрез програми за обектно ориентиране. Компютърът изчислява неговите решения и по някакъв параметър моделира формите, изпълнени на 3D – принтер.

Петко Жеков е майстор на графиката. Учител е по изобразително изкуство.

В изложбата с две платна участва добре познатият на почитателите на изобразителното изкуство живописец Милен Иванов. Той „разказва“ за все още неразгаданата „Мистерията Бастет“. Другото му платно е наситено с много светлина и добра енергия.

Ваня Желева е юрист. Споделя, че за нея рисуването не е професионално, а хоби, любов към изкуството. Все по-често и по-добре участва в общи изложби. В случая се представя с два акрила, два акварела и две графики.

Иван Дамянов е поет, художник и спортист. Представя се с няколко малки наивистични работи, посветени на красотите на Аязмото. Разбира се, няма нищо лошо в наивизма.

С два пеизажа участва Георги Димитров. Той също е възпитаник на Казанлъшката художествена гимназия и на Великотърновския университет.

Един от изтъкнатите художници на Стара Загора Нено Бакалски с няколко големи, красиви и мъдри платна.

Светлозар Недев е нарисувал две „Влюбени“ фламинго.

Макар и индиректно от всички платна блика любов, радостно настроение и младост.

Изложбата ще остане открита до 18 август 2019 г.

Росица Ранчева