Старозагорските астрономи Стоеви заснеха Слънчевото затъмнение

„Тази експедиция до Аржентина нямаше да бъде възможна без финансовата и организационна подкрепа на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров. Благодарение на оказаната помощ, успяхме да закупим скъп обектив, който беше част от апаратурата, с която заминахме за далечна Аржентина“. Това каза на открита среща в Общината доц.д-р Алексей Стоев, директор на Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ и на Института за космически изследвания и технологии при БАН. Той, заедно със съпругата си проф. Пенка Мъглова-Стоева, от същия институт, бяха част от международна експедиция и заснеха слънчевото затъмнение на 2 юли 2019 г.

Слънчевите затъмнения са сравнително редки астрономически явления. Между 2 и 5 има такива всяка година на различни места. В по-голямата си част те са на диви места или в океаните, където не е възможно да се правят такива наблюдения. Затова, когато има хубаво място, както беше в Аржентина- заражда се явлението в Тихия океан, пресича целия континент и угасва в Атлантика, се стича огромен брой специалисти и любители на тези явления.

Защо са интересни слънчевите затъмнения?

Защото само по време на слънчево затъмнение може да се наблюдава вътрешната корона на Слънцето, обясни доц. Стоев.- То започва с покриване от диска на Луната върху диска на Слънцето, което постепенно се изпълва докрай и завършва с така наречения Диамантен пръстен. След това грейва брилянтеният блясък на слънчевата корона.

Вътрешната корона е интересна заради това, че там се формира слънчевият вятър, който обдухва сферично симетрично цялата слънчева корона и в частност Земята и формира така нареченото космическо време, а от там и климата на Земята. Това са интересни места и винаги се наблюдават максимално с голям брой уреди от максимален брой специалисти.

Старозагорските астрономи са работили с четирима специалисти от Руския физически институт „Лебедев“, в Москва и специалисти, водени от проф. Сердж Кучми от Института по астрофизика в Париж.

„Чрез проф. Кучми успяхме да получим наблюдателно време на четириметровия телескоп в обсерваторията в Сила, в Чили, обясни доц. Стоев. – Това е спектрографът с най-голяма разделителна способност в света. Там минаваше ивицата на затъмнението. Така че имахме сгоден случай тези наблюдения да се включат при наблюдението на вътрешната слънчева корона.

Времето и в Аржентина и в Чили беше прекрасно. Успяхме на направим прекрасни фотографии. Имахме и съпътстваща научна програма, свързана с промяната на температурата в приземния атмосферен слой, с фотометрия на различните ореолни явления в атмосферата на земята, които съпътстват пълното слънчево затъмнение“.

Явлението е започнало на 2 юли 2019 г. в 17 часа и 41 минути местно време и е продължило точно 2 минути и 18 секунди. По същото време температурата на въздуха в района е паднала рязко от 23,4 градуса по Целзий на 14,8 градуса. На фона на закриване на слънчевия диск от Луната на небосвода изгрели Венера и Меркурий.

Наблюденията са правени на територията на малкото градче Кинес, недалеч от аржентинския град Кордоба.

„Когато отидохме в градчето Кинес се оказа, че всички говорят само испански и никой не разбира английски език, разказа проф. Пенка Мъглова-Стоева. – Центърът му представлява нещо като нашия парк „5 октомври“ и наоколо има здания, заведения, училището. Идва полицай и като разбра, че не знаем испански, ни накара да почакаме и отскочи до училището, за да повика учителката по английски език, за да можем да се разберем.

Показаха ни къде да седнем на кафе. Там всички се познават. Всички, които знаят английски дойдоха. От местното радио поискаха ни интервю, за да обясним за затъмнението и за България. Толкова са сърдечни хората. Всички ни прегръщат, радват ни се искрено. Питаха ни защо сме избрали това място. А ние сме го избрали, защото астроклиматът там е най-добър. Мястото е тихо и няма много хора, които да ни пречат при наблюденията.

Бяха много горди, че сме избрали тяхното градче за наблюдения.

След това ни поканиха на тържество по случай 147 години от основаването на тяхната библиотека. С удоволствие приехме. Настаниха ни на официалната трибуна, заедно с кмета на общината. Разказахме за затъмнението и защо е интересно да се наблюдава от Земята. А това е така, защото надземните наблюдения са най-ценни за науката, защото Луната се намира най-далече от Земята и тя най-малко покрива Слънцето и така може да се види вътрешната корона. А спътниците са по-близо до Земята и покриват по-голяма част от короната и не може. Затова правим наземни наблюдения, които съвместяваме с космическите.

Говорихме в библиотеката. Кметът ни подари символът на Кинес. На него е изобразена тяхната напитка -маке. Понеже това е мястото, където се произвеждат много дървени въглища, на емблемата на града има и дълъг комин. Синьото небе на Аржентина е невероятно. Въздухът е сух и много чист. Там се произвежда на огромни полета памук и царевица. Съобщихме им, че Българската академия на науките е открита 3 години преди тяхната библиотека. Библиотеката пожела да им изпратим всичко от затъмнението, за да остане във фонда им“.

Астрономите подариха емблемата на градчето Кинес на кмета на Стара Загора, което е с най-топли чувства към България и нашия град, както и две снимки на затъмнението.

Това беше деветата успешна експедиция на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора до места, където се случват слънчеви затъмнения. На 100 години се наблюдават 238 затъмнения, при които Луната застава пред слънчевия диск, в 28% те са пълни, показват проучванията. Скоростта на сянката е 1 км/сек, което изисква особена „пъргавина“ от екипите, решили да запечатат случващото се, за да могат впоследствие да разгадаят тайните на процесите в дълбините на Слънцето.

Росица Ранчева