Черешова задушница е на 15 юни 2019 г.

Съботният ден ( 15 юни) преди Петдесетница ( 16 юни 2019 г.), е ден в памет на починалите християни. Всички църкви възпоминават покойниците. Задушницата у нас наричат “черешова” – по името на най-популярния плод, който се раздава в това време на годината.

На 15.06.2019 г. „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД осигурява допълнителни автобуси до гробищен парк.

Линия № 17 – кв. „Три чучура – север” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 10 минути от 06.10 до 15.00 часа.

Линия – кв. „Железник” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 20 минути от 06.10 до 14.00 часа.

Според библейските текстове след Възнесението на Господа, входът на Царството небесно в невидимия свят на рая е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, за които се моли до свършека на света.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата на живите за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости.

Черешовата задушница е втората в годината и се пада преди началото на Петровите пости, които тази година започват от 23 юни.

Свещениците съветват, че ако не можете да отидете на място на гробищата, поръчвате в църква суха литургия за своите близки. През нощта срещу Черешовата задушница имената и свещите ще преспят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще запалят свещите и ще изчетат имената на вашите близки.

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и после да раздадете храна за „Бог да прости!“ на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарките. Храна за „Бог да прости!“ можете да раздадете на вашите колеги, съседи, роднини.

Dolap.bg