Опера и детски глъч огласиха градината на Старозагорската митрополия

Деца на различни възрасти и техните родители препълниха градината на Старозагорската митрополия. От името на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан събитието откри свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, началник на Културно-просветния отдел на Митрополията. Той пожела на присъстващите да бъдат здрави, изпълнени със сили и с това начало да се даде старт на една поредица от подобни събития и срещи. Минути преди спектакъла на новооткритата сцена на Държавна опера – Стара Загора стъпи и директорът й Огнян Драганов. „Безкрайно щастливи сме, че успяхме да реализираме този проект, този културен продукт за най-малките, които възприемат изкуството по най-непринудения начин. Някои от тях може да са идвали на спектаклите в сградата на Операта, но тук, на едно от най-духовните места в Стара Загора – Старозагорската митрополия атмосферата е съвсем различна.“ Драганов бе категоричен, че възнамерява тези събития да продължат не само за най малките, а и за техните родители.

Спектакълът „ДО РЕ МИ в пелени“ отведе най-малките зрители на вълнуващо пътешествие на крилете на музиката. Цял паркинг с детски колички, дребосъци, повечето непроходили и в ръцете на майките си, както и двама „кака“ и „батко“ бяха публика на първия спектакъл. С класически произведения мъниците преплуваха хубавия син Дунав, танцуваха неаполитанска тарантела и виенски валс, подремнаха с руски приспивни мелодии. В него участваха Нели Нечева, Теодор Петков, Нина Димитрова, Никола Марулев, Трио „Реверанс“, на пианото е Светла Денева .

Приказката „Пеперудена магия“ – образователен авторски спектакъл на Детско-юношеската  студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера – Стара Загора пренесе зрителите в света на буболечките, разказа за приятелството и за една….необикновена магия. Музиката е на Маргарита Шоселова, аранжимент Николай Цолов, либрето Мая Дългъчева, постановка и хореография Радост Младенова-Арабаджиева, сценография и костюми Теодора Джамбазова, разказвач и консултант актьорско майсторство  Деница Янакиева, актриса в Куклен театър-Стара Загора. Малките артисти бяха поздравени лично от Старозагорския митрополит Киприан.

Последно в днешната програма бе най-новото издание на музикалната поредица за мечето Музичко – „Пей с Музичко“. Отново сценарият, режисурата, оркестрациите на песните са на Красимира Георгиева, артист-оркестрант в Държавна опера-Стара Загора, която свири в инструментално Трио „Реверанс“. „Музичко“ е анимиран музикален проект за деца от 3 до 7 години. И този път участват солистите Нели Нечева, Теодор Петков и инструментално трио „Реверанс“ , както и най-малките артисти от подготвителната група на ДЮСОБ „Маргаритки“ към Операта.

В „Пей с Музичко“ историята е пак сладурска- Музичко иска да се научи да пише нотите и още- как се свири на различни музикални инструменти, как се пее. Музичко е вече пораснал и спокойно седи сам на столчето. Даже се опитва да свири на…барабан! Вълшебникът и Феята го водят, заедно с малчуганите зрители, в света на Музиката, където много се забавляват – играят различни игри /отгатват коя музика е валс, коя е марш, например!/. Пеят заедно любими песнички за часовника, за зайчето, имат забавни приключения с новите си приятели – Нотите.

От новия Сезон 2019/2020 г. на Държавна опера-Стара Загора ще видите продължението на „ДО РЕ МИ в пелени“, което се нарича „ФА СОЛ ЛА се забавлява“. А за учениците се подготвя специално издание, наречено „Веселите ученици“ – отново идея, сценарий и реализация на Красимира Георгиева.

Заповядайте и на 17 юни в двора на Старозагорска Митрополия, за да се радвате и веселите заедно със спектаклите за най-малките на Държавна опера-Стара Загора!

Благовест Илиев и Държавна опера-Стара Загора