Кампанията „Книги за смет“ на 11 и 12 май и в Стара Загора

На 11 и 12 май за 7-ма поредна година в пет български града се провежда инициативата Книги за смет. Kaufland Bulgaria е основен партньор на седмото издание на „Книги за смет”.

Всеки, който предаде 1 кг пластмаса може да получи книга по избор и отстъпка за други устойчиви продукти.

Книги за смет е една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето.

На 11 и 12 май в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса и да получи в замяна книга и отстъпка за устойчиви продукти.

Организатори на кампанията са фондация Credo Bonum Foundation и издателство Smart Books. Към тях за седмото издание на „Книги за смет“ се присъединява Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Kaufland България осигурява средства за отпечатване на част от книгите, които ще бъдат давани на участниците в кампанията. Благодарение на партньорството с търговската верига локациите в тазгодишното издание на „Книги за смет“ са повече, като наред с книгите всички участници ще получават отстъпка в магазините на компанията за покупка на препарати, щадящи природата.

Във всеки град събитието ще започне в 10:00 часа и ще продължи до 13:00 часа:

– София: паркинг на Kaufland Младост (ул. „Филип Аврамов“ 3) и паркинг на Kaufland Крива река (бул. „Ген. Тотлебен“ 36);

– Пловдив: пред Общината и на паркинга на Kaufland в Тракия(бул. „Освобождение“ 47) ;

– Бургас: Пред Пантеона и на паркинга на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ 8);

– Велико Търново: паркинг на Kaufland (ул. Краков 2Б) и Mall Велико Търново;

– Стара Загора: паркинг на Kaufland (ул. Стамо Пулев 2).

Желаещите да се включат в „Книги за смет“ трябва да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти. За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на Книги за смет. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти независимо от предаденото количество пластмаса.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Миналата година участниците в събитието в Пловдив отчетоха най-добър резултат, което отреди на града първото място в символичната надпревара с кауза.

През 2019-а тя се осъществява с генералната подкрепа на Kaufland Bulgaria и с подкрепата на Българо-американска кредитна банка, Екопак и общините Бургас, Велико Търново и Пловдив, Mall Велико Търново, и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ – „Зелена светлина” .