„Мъдростта и Музиката на Мексико“ – един оригинален концерт на 3 май

„Мъдростта и Музиката на Мексико” е една прекрасна литературно-музикална вечер, на която ви канят писателката Мира Нико и Руси Ников (баритон) – на 3 май от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека  ”Захарий Княжески”. Събитието се провежда със съдействието на Община Стара Загора и вход свободен. В програмата са включени  представяне на романа „Ерата на шестото слънце“ от Мира Нико и популярни песни от Златния век на Мексиканското Кино, вокал и китара  в изпълнение на Руси Ников.

Руси Ников е познат на старозагорската публика от участията си в спектаклите на оперите „Кармен” от Ж. Бизе и „Бохеми” от Дж. Пучини и от самостоятелен концерт – всички те на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

Коя е Мира Нико? Това е творческият псевдоним на Драгомира Никова.

http://www.mira-niko.com/bg/biographie_bg.php

Тя е философ, публицист, писател. Родена в Стара Загора в артистично семейство, баща и е известният художник Михаил Косев. На деветгодишна възраст тя написва сценарий за куклена пиеса, който е харесан от директора на кукления театър в града. На 14 години заминава за Габрово, където учи хуманитарен профил с латински език и изкуствознание в Национална Априловска гимназия – „Васил Априлов”. Нейното образование и срещата й със забележителни преподаватели са вдъхновение и подтик към занимания с изкуствознание, естетика, театрознание, културология, латински, литература и философия. През 2000 година завършва „Философия” в СУ „Св. Кл. Охридски”. От 2002 година писателката живее заедно със съпруга си Руси Ников в Баден, Австрия. Там започва активната ѝ работа като публицист. Младата авторка води рубриката за „Есеистика“ в списанието „Българите в Австрия” до 2012 г., следват списание „А Vier“, статии към Badener Zeitung, Wien Heute, Media Melange, Publik-Republik и много други.

Мира Нико е автор на романи, новели, философски трактати, есета, сатирични сонети, театрални пиеси, пътеписи, либрета за музикални произведения, статии. Профилира се като романист и е издавана и представяна от Издателство „Vindobona Verlag“ за Австрия, Германия и Швейцария.   Писателката е чест литературен гост на БКИ „Haus Wittgenstein“,Виена, Merker Kunst Salon.

Романът й „Ерата на шестото слънце“/„Пробуждането“, посветен на древната мексиканска мъдрост й носи престижното Отличие с грамота „Сребърен лауреат” на международен конкурс „Золотое перо Руси” 2013 г., Москва. Авторката е номинирана и отличена в раздел Проза, за „Висок художествен стил в областта на романистиката“. Получава сребърно отличие от Мексиканския посланик във Виена SE Alejandro Perez Diaz Duarte за романа й,  посветен на Мексико – във Виена, 2012 година.

Ето кратко за романа „Ерата на шестото слънце” от самата Мира Нико: „Какво ще ви донесе срещата на очарователния писател Адам Гроф с мъдрия Толтек и шаман Дон Мигел де Вега? Силата на древно учение ще ви докосне трайно или мимолетно, но индивидуално и решаващо. Понякога малките детайли са тези, които определят остатъка и смисъла на един живот. Кои от тях можем да разпознаем веднага, да вярваме ли в случайността, умеем ли да сънуваме, тълкуваме, анализираме, да бъдем смели и най-важното умеем ли да обичаме? Никоя древна мъдрост не е достатъчно разгадана, но всеки човек иска да открие своята предопределеност. Великата загадка се състои в това, да разберем кои сме в действителност и да изберем собствения си път, пробудени.”

Отзиви за творчеството на Мира Нико:

„ Все пак се изкушавам да добавя няколко щриха към портрета на Мира Нико, от гледната точка на един дипломат: Мира е типичен представител на една нова генерация български интелектуалци, които пътешестват между страни, култури, езиците и жанрове, заселват се в тях, обитават ги, изследват ги и ги напускат с една естествена лекота, без предразсъдъци и без комплекси. Писателката е еднакво у дома си в София, Виена или Мексико. И навсякъде е българката Мира Нико, която разказва своите истории на своите приятели, читатели и слушатели, някои от които обикват България преди да са я видели, защото са обикнали Мира.“

Елена Шекерлетова,
извънреден и пълномощен посланик на Р. България в Р. Австрия

 „Мира Нико майсторски описва главния персонаж на име Адам Гроф и го проследява в осъзнато преобръщане, което изработва финно психологически.
След като прочетете този роман, може би ще се размислите, „къде в моя живот ще открия подобни съдбоносни нишки, които досега са били скрити от мен”. По всяка вероятност ще ви се иска все по-малко да вярвате в случайността. Явно е, че писателката от цялото си сърце желае, читателят да открие собствения си път или както се изразява тя:
„Създайте свой собствен ритъм!”.
Убеден съм, че човек винаги има нещо, на което може да се зарадва, а когато прочетох романа на Мира Нико се почувствах удовлетворен и щастлив, може би точно това трябва да ни донесе едно истинско художествено произведение.”

Dr. Peter Ruis, Österreichischer Psychologe, Wien
Д-р Петер Руис, Австрийски психолог, лектор, семеен консултант, Виена

„Бях впечатлен от дълбочината на текстовете на Mira Niko от нейния роман „Нощното слънце на Толтеките“. Тя по един прекрасен начин знае как да възбуди интерес и размисъл към естествените неща в нашия живот с ясен, докосващ и вълнуващ език. Дискретно, ненатрапчиво и същевременно чувствено, в един специален нейн стил, авторката се опитва да освети позитивните житейски аспекти и да апелира към същите, за да даде повече място за тях в нашия живот…”

Michael Tanzler, Kulturkritiker, Wien, Austria

„Една прекрасна писателка! Салонът за изкуства „Der Neue Merker“ обича Мира Нико.“ Dr. H.Habermann, Wien

С авторката се запознах на презентацията на нейната нова книга „Нощното слънце” във Виена. Този новаторски и мъдър роман притежава огромен творчески потенциал и считам, че може да повлияе успешно и то в един добър смисъл на младото поколение. Аз лично прочетох книгата на немски и се зарадвах, че това всъщност е едно положително влияние в отношенията между нашите две страни.

Както казват мъдреците: „ Философите са звездите, по които се ориентираме.” Същото бих потвърдил за романа на Мира Нико, който е посветен на Мексико.
Алехандро Диас Перес Дуарте, Дипломат, Мексико

 „Уважаема Мира Нико,
Похвала за вашата книга! Поздравления за завидния успех! Поезията на текста е простор, където  на човек му се иска да подвизава, за да стане живота по поносим, красив и възвишен. Сърдечни поздравления за Вашия успех и така ценената награда в голяма Русия, люлката на  поезията и прозата.
Радвам се, че Вашата книга ще достигне в подходящия момент и до хърватските читатели.
Професор. S. Balic , Република Хърватска“

В нейните текстове, Мира Нико обединява хармонична рефлексия, оригинален поглед върху събития и личности и притежава особена сензитивност що се отнася до стойностните неща в човешкия живот. Нейните произведения са подпечатани с философска дълбочина и финна чувствителност. Независимо от жанра и темата, текстовете на писателката са създадени с лекота, въздействащи с художественост, изящност и любов.

Наталия Николаева, Главен редактор на Public Republic

Руси Ников – оперен певец

Българският оперен певец Руси Ников започва своя творчески път като солист на Държавна опера- Бургас. Досегашният му творчески път обхваща както богат оперен, така и концертен и песенен репертоар, което го прави многопластов и разнообразен артист. В репертоарът му влизат различни оперни роли, както и кантати, оратории, симфонии, камерна музика. Сред концертния му репертоар са произведения като „Реквием“ – Моцарт, „Стабат Матер“ – Антонин Дворжак, 9 Симфония – Бетовен, Терезиен Меса – Й.Хайдн, „Кармина Бурана“ К. Орф, „The Birth of Christ“ и други.

Различни гастроли отвеждат Руси Ников в Мексико, Бразилия, Чиле, Япония, Египет, Китай, Франция, Италия, Португалия, Англия, Кипър, Швейцария, Германия, България и Австрия, където пее в оперни театри  и концертни аудитории като: Аудиторио Национал в Мексико Сити, „ТЕЛМЕКС“ – Гуадалахара, Театър „Клод Дебюси“ – Париж, „Театро Дж. Верди“ – Триесте, Национална опера София, Фестивал Егея – Сирос, Оперен фестивал „Тибор Варга“ – Швейцария, оперен фестивал „Ст.Маргаретхен“ – Австрия, Театър Баден – Австрия, Main Hall – Кайро, Дворжак хол, „Рудолфинум“ – Прага, Токио опера и концертен Хол, Българско Национално Радио, Н. Р. Братислава, Н. Радио Прага, както и много други, където се е радвал на голям успех.

Руси Ников е чест гост-солист в Концертхаус – Виена, Wiener Musikverein, Wiener Hofburg,  Royal Orchester и Schönbrunner Schlossorchester.

 Програма на литературно-музикалната вечер на 3 май в залата на Библиотеката:

  1. Въведение към книгата – Мира Нико

„México Lindo Y Querido“- Руси Ников

  1. Легендата за слънцето и луната – Мира Нико

„Deja che salga la Luna“ – Руси Ников

  1. Сънят на Адам. Живеем докато сънуваме и сънуваме докато живеем – Мира Нико

„Amor de mis Amores“ – Руси Ников

  1. Път към свободата – Мира Нико

„Paloma“ – Руси Ников

  1. Разговор за мъдростта – Мира Нико

„Mi ultimo Fracaso“ – Руси Ников

  1. Теотихуакан, градът на Боговете – Мира „La „Historia de un Amor“ – Руси Ников
  2. Писмото на Дон Анхел – Мира Нико

„Bessa me nucho“ – Руси Ников

  1. Коктейл „Маргарита“ с горчив лимон – Мира Нико

„Malagueña salerosa“ – Руси Ников