Честита ви здрава и усмихната Цветница!

В неделя, на 21 април 2019 г. е Цветница – голям християнски и всенароден празник. Той се почита както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Възкресение Христово, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя.

На този ден у нас в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Върбинките

се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. С тях окичват вратите си, сплитат ги на венче, което поставят до иконата или иконостаса, където остава до другата Цветница. За дечицата се прави венче и се слага на главичките им за здраве. Ако някой има болен кръст или главоболие, също се сплита венец и се поставя на болното място. Вярва се, че тази върба има силата да пази къщата и хората от зли очи и болести. С осветеното клонче или върбово венче жените баят срещу уруки и болести. Често, когато през лятото загърми и завали град, те изнасят върбовите клонки на двора и изричат магически думи гледат през тях облага, за да се разнесе надалече.

Традицията на Цветница повелява да се отиде на празничната служба в църква с цветя и върбови клонки. Младите невести с малки деца – да се пречистят. След църква всеки взема осветеното клонче и няколко цветчета и ги отнася в дома си за здраве.

Миналогодишните върбинки не се изхвърлят на боклука, защото е грехота. Те или се пускат в течаща вода – река, море, канал, или с тях се закичват дръвчетата, или се запалват и изгарят.

Народът тачи този ден на радостта, надеждата и красотата. Цветница е ден на цветята, младостта и зараждането на живота в природата. Затова бъдете цветни и в дрехите и в мислите. Усмихнете се! Пуснете светлината в домовете си и в най-тъмните кътчета на съзнанието си. Завършете старото и започнете новото. Излишно е да се припомня, че не се върши никаква домакинска и трудова дейност, а се празнува със семействата и приятелите. Именници – бол. Според родната статистика на Цветница празнува 1/5 от българите. Жените, наречени на цветя, макар и с някои изменения в името са около 10 % от българките. Още толкова са и мъжете. Най-популярното дамско име е Маргарита, следвано от Цветана дублирано с Цветелина. Дамите с имена на цветя, казват специалистите, винаги са на челните места и са властвали над десетки мъже.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Честит и усмихнат празник!

Dolap.bg