XIV Маратон на четенето: 22 – 24 април

XIV Маратон на четенето: 22 – 24 април: 2 писателки и 1 обичан актьор гостуват на „Четяща Стара Загора”

В последната, кулминационна седмица на Маратона на четенето Библиотека „Родина” в Стара Загора излиза с най-примамливата покана към любителите на писаното слово: в 3 поредни дни срещи с две писателки и с 1 обичан актьор. Както всяка година през пролетта, 14-ото поред издание на Маратона на четенето има за цел да популяризира най-интелектуалното занимание и да насърчава все повече деца и възрастни да отделят поне по час на ден за отморяващ и вълнуващ досег с белите страници.

За понеделник, 22 април, е насрочена срещата с новият нашумял роман на Катерина Хапсали. Втората книга на дългогодишната журналистка, озаглавена „Сливовиц”, се появи на книжния пазар чрез издателство „Колибри”. Началният час е 17.30, а мястото – Регионалния исторически музей в Стара Загора, четвърто експозиционно ниво. Повествованието е определено от литературните критици като красива, тъжна, понякога болезнена, но искрена човешка история, еманация на приятелството и любовта.

„Тази книга ще ви опияни и няма как да я забравите, защото ще ви постеле легло”, дефинира Димитър Шумналиев. Сюжетът накратко: млада жена с успешна кариера е на ръба на екзистенциална криза, а по пътя към спасението преминава през илюзорна любов, физическо насилие, безсънни нощи и пресушени бутилки. Кой и как й протяга ръка, ще узнаете от текста на „Сливовиц”. Освен романи, Хапсали има издадена и стихосбирка със заглавие „През девет планини“ .

Във вторник, в същия час и на същото място – 17.30 часа в РИМ, е срещата с Рашко Младенов. „До последен дух” е житейското пътешествие на популярния и обичан актьор, осъществено на хартия от издателство „Жанет 45”.

„Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път. Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов! Добре дошли. И блазе ви”, възкликва Димитър Стоянович.

Защо и как един актьор се е захванал с писане, може да узнаете щом лично попитате Рашко Младенов на срещата, организирана от Библиотека „Родина” на 23 април.

Срядата пък е предназначена за среща с Катя Зографова, която няколко пъти вече се е отзовавала на поканите на 159-годишната библиотека. Този път тя ще впечатли читателите със заглавието „Световете на Яворов”. В 18.00 часа във фоайето на Радио Стара Загора ще бъдат разкрити световете на големия български поет Пейо Яворов: любови, каузи, стихове, страсти и загадки… Книгата ще предтави и професионалните находки на своята авторка: потулени архиви и приятелства, фотоалбум, черната посмъртна маска на Яворов, висяща над леглото в последния дом на друг велик поет – Никола Вапцаров.

Книгата е изящно и богато илюстрирана със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за пръв път. Неслучайно за дата на представянето й е избран 24 април, който е Международен ден в памет на арменския геноцид.

 Очакваме Ви и на 23 април да се присъедините към нас на маратона пред книжарница Хеликон от 11:00 до 16:00 часа.

Детски писатели гостуват на „Четяща Стара Загора”

Още две детски художествени произведения ще представи Библиотека „Родина” в рамките на XIV маратон „Четяща Стара Загора”.

Първата премиера на първата книга на спортния журналист Момчил Коритаров ще се състои в Стара Загора по покана на екипа на Библиотека „Родина”. Римуваната съвременна приказка „Софѝя и хвърчащото креватче” е перфектно илюстрирана от Мартин Петров и е в комплект с диск с аудио версия, с музика от Милен Апостолов и гласовете на Ненчо Балабанов и Албена Павлова. Момчил Коритаров е завършил психология, но междувременно работи като спортен журналист. Много затрогващо е решението му всички приходи от продажбата на „Софѝя и хвърчащото креватче” да се дарят на болницата „Света София”, където специализиран екип се грижи за лечението и рехабилитацията на деца с церебрална парализа и невромускулни увреждания. Момчил Коритаров ще участва в кулминационните два дни на 14-ия Маратон на четенето – 23-ти и 24-и април.

Специален гост по случай 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, е утвърденият и популярен детски автор Севдалин Генов, който ще представи новото си заглавие „Лети, лети… слон”. Той е завършил славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, работил е като редактор в БНТ и като преподавател в НБУ. Автор е на книги със стихотворения и приказки, сценарист на многобройни телевизионни предавания и поредици за деца. Друго негово амплоа е, че е съсобственик и художествен експерт на Галерия „Натали“ в София.

Пълната програма на маратона – https://www.rodina-bg.org/2-nachalo/1215-programa-na-xiv-maraton-na-cheteneto

Събитието във фейсбук – https://www.facebook.com/events/340254046604988/?active_tab=discussion