Старозагорци тържествено ще посрещнат Благодатния огън в центъра на града

Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора организират тържествено посрещане на Благодатния огън в Стара Загора на 27 април 2019 г. от 23:00 часа на площада пред Общината.

Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще донесе на Велика събота Благодатния огън от храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

На площада той ще бъде посрещнат от кмета Живко Тодоров, свещеници и всички желаещи миряни. Хорът на Старозагорската опера ще изпълни църковни песнопения. След това с литийно шествие, Огънят ще бъде отнесен до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23.30 часа ще започне Великденското (Пасхално) богослужение.

Ще бъдат монтирани две видеостени – на площада и пред катедралния храм „Св. Николай“, на които ще се предават посрещането и богослужението в храма.

Програмата на Старозагорската митрополия за Великденските празници включва различни инициативи, съобщи на брифинг митрополит Киприан.

На Велика сряда (24 април) в 12:00 часа пред катедралния храм „Св. Николай“ архиереят ще се включи в инициативата на националния омбудсман Мая Манолова и обществения посредник на Община Стара Загора Надежда Чакърова-Николова „Великден за всеки. Дари празник на баба и дядо“. Над 200 възрастни граждани в нужда ще получат пакети за празника.

На Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Николай“ от 7:00 ч. започва Великият маслосвет. За трета поредна година владиката ще извърши ритуала умиване на нозете (след 10:00 часа). От 11:30 ч. ученици от неделните училища ще боядисват яйца пред храма. От 12:30 ч. яйца ще боядисват учениците, изучаващи религия – XII ОУ „Стефан Караджа“, кв. Лозенец . О 19:00 ч. започва Утринно богослужение с четене на 12-те Евангелия в Катедрален храм “Св. Николай” .

На Разпети петък в 8:00 часа започват Царски часове и вечерня, на която ще бъде изнесена Плащаницата Христова в Митрополитски храм „Св. Димитър“. 8:00 часа -– Царски часове и Вечерня, на която се изнася Плащаницата Христова – в Митрополитски храм “Св. Димитър“. От 19:00 часа -е начало на Опело Христово в храм “Св. Богородица“.

На Велика събота 8:30 ч. – Вечерня със св. Божествена Василиева литургия – храм “Св. Троица“ гр. Ст. Загора

23:00 часа – Посрещане на Благодатния огън от Божи гроб на площада пред община Стара Загора

23:30 ч. – начало на Великденското (Пасхално) Богослужение – Катедрален храм “Св. Николай“.

Навръх Великден – Възкресение Христово

00:00 часа – Великденско (Пасхално) Богослужение – Катедрален храм “Св. Николай“.

11:00 часа – Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на различни езици в Катедрален храм “Св. Николай“.

От 15:00 до 17:00 часа дверите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Kиприан ще приема от епархиотите Пасхални поздравления “Христос Воскресе”, а той от своя страна ще преподаде архипастирски Пасхален благослов на същите “Наистина Христос Воскресе”. При добри метеорологични условия приемът ще се проведе в двора на Митрополитския дом.

„С Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров имаме идея в първия ден на Пасха да отворим дарителска сметка за довършването на храма „Свети Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора и на храма „Света Параскева“ в село Памукчии“, съобщи Митрополит Киприан. По думите му се очаква старозагорският храм да отвори врати в началото на м. октомври, когато на 5 октомври ще се чества Деня на Стара Загора и 140 години от началото на възстановяването на града, а на 8 октомври е годишнината на Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски. Остава иконописването на двете стени на храма и някои довършителни дейности, за което ще са необходими около 70 000 лв. Намеренията на архиерея са храмът да бъде осветен в присъствието на висшия клир.

Храмът в Памукчии трябва да бъде ремонтиран през следващата година. Прогнозната стойност е за над 80 000 лв.

Росица Ранчева