Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира Деветата симфония на Бетовен по повод 140 години от възстановяването на Стара Загора

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира Деветата симфония на Бетовен  заедно с оркестъра и хора на Старозагорската опера по повод  140 години от възстановяването на Стара Загора, които се отбелязват през тази година. Юбилеят на града беше повод и за предвеликденска среща на владиката със старозагорци, организирана от сайта за култура и православие  Долап БГ и Община Стара Загора.

„Одата на радостта”, която беше избрана за химн на ЕС през 1985 г.,  ще изпълни обновеният хор на Операта, уточни директорът на трупата Огнян Драганов, който беше сред гостите в залата.

„Майка ми ме готвеше за Музикалната академия, завърших средно музикално училище, учих пиано и туба, но жертвах музиката заради Бог”, призна 43-годишният Старозагорски митрополит. И добави: Бог ме върна на пулта.

Младите хора са нашето бъдеще, те са бъдещето на Църквата, каза още митрополит Киприан. Той изтъкна, че работи за нарастване в епархията на броя на неделните училища към храмовете, както и за увеличаване на учениците, които ще се включат в летните православни лагери, които Старозагорска митрополия организира в курорта Старозагорски минерални бани.

В дискусията се включи зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова и сираци от дом „Мария Терезия”, на които владиката е духовен наставник.

Румяна Лечева, БТА