СТАБАТ МАТЕР на Джоакино Росини на 25 април – Велики четвъртък, в Операта

СТАБАТ МАТЕР на Джоакино Росини на 25 април – Велики четвъртък, в Операта

Държавна опера – Стара Загора съпричастна към тъгата на Европа

На 25 април, от 19:00 часа  Държавна опера – Стара Загора ще представи на своята сцена обаятелната  творба на Джоакино Росини „Стабат Матер“. Денят по християнския календар е Велики четвъртък – един от най-важните и вълнуващи дни от Страстната седмица, ден за пречистване и смирение, ден за размисъл и равносметка, в който всеки един от нас сплита длани в молитва и иска прошка, за да продължи напред с много любов и надежда за по-добри дни.  С изпълнението на „Стабат матер“ от Росини Държавна опера-Стара Загора изразява своята дълбока съпричастност към съкрушителните поражения за цивилизационна Европа, нанесени върху един от нейните стълбове и символи – Парижката Света Богородица. Призив и покана за обединение и съчувствие! По някакво съдбовно съвпадение месата „Стабат матер“ на Росини в окончателния си вариант е изпълнена за първи път в Париж през 1842 година, където Росини се премества през 20-те години и остава до края на  дните си. Успехът е огромен – парижкият “Journal des Debats“ сравнява по значимост събитието с премиерата на „Сътворението“ на Хайдн, и веднага през същата година „Стабат матер“ е изпълнена в още 29 европейски града. А Хайнрих Хайне заявява, че „Стабат на големия Маестро е главното музикално събитие на годината“.

На старозагорска сцена великолепното произведение ще прозвучи на 25 април под диригентството на Ивайло Кринчев, с участието на солистите  Емилия Иванова, Петя Петрова, Ивайло Михайлов, Пламен Кумпиков, оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.

 

Римо-католическият химн „Stabat Mater” е създаден върху текста на средновековна латинска поема, възпяваща страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя. Чрез многобройните музикални произведения, написани върху църковния текст, „Stabat Mater“ добива широка популярност.

Докато пътува из Испания през 1831 година, Джоакино Росини получава поръчка от държавния съветник Фернандес Варела за музика върху църковното последование „Stabat Mater“. Още на следващата година част от творбата е готова, но здравословни проблеми възпрепятстват Росини да я завърши. Затова и той отправя молба към своя приятел Джовани Тадолини да съчини и останалите части, като представя на Варела творбата за готова. Премиерата е на Велика Събота през 1833 в църквата „Сан Фелипе ел Реал“ в Мадрид. След това тази версия никога не е изпълнявана.

След смъртта на Варела, произведението е продадено на парижки издател, който го публикува. Росини търси своите права върху изданието и се отказва от тази версия, тъй като тя съдържа музика и от Тадолини. В разразилия се спор, издателят подготвя изпълнение на „Стабат матер” на 31 октомври 1841 година, на което, обаче, все пак са изпълнени само шестте части, написани от Росини. Междувременно Росини вече е продал издателските права. Все пак, в края на 1841 година Росини завършва творбата като заменя частите, написани от Тадолини със собствена музика.

„Stabat Mater” в окончателния си вариант е изпълнена за първи път в Париж в Théâtre-Italien’s Salle Ventadour на 7 януари 1842 година. Издателят Ескудие пише: „Името на Росини непрекъснато бе скандирано заедно с аплаузите. Цялата творба изключително много допадна на зрителите, триумфът ѝ беше пълен. Три номера трябваше да бъдат повторени… и публиката напусна театъра развълнувана и изпълнена с възхищение, което скоро превзе цял Париж”.

Италианската премиера на творбата е през март в Болоня, осъществена от Гаетано Доницети. Тя също преминава при много голям успех. Доницети разказва за реакцията на публиката: „Невъзможно е да се опише този ентусиазъм. Дори след последната репетиция, на която участваше самият Росини, по средата на деня той бе съпровождан до дома си от възторжените възгласи на повече от 500 човека. Същото се случи и вечерта, под неговия прозорец, докато той не се появи отново пред тълпата”…