За тези млади хора Стара Загора не е само „място на раждане“, а Град за обичане, Град за променяне

С тази статия искаме да ви припомним лицата и историите на няколко успешни млади хора от Стара Загора. В техните биографии градът на липите не присъства просто като „място на раждане“. В живота им родният град е жив и жизнен, Град за обичане, Град за променяне, Град за осъществяване на мечти, Град за реализация за стойностни събития.

Младите хора, които променят Стара Загора и България и на които ние, от Долап.бг,  се възхищаваме!

Винаги може да ни пишете и да разкажете за историята и постиженията на млади хора от Стара Загора, които променят родния си град и България! Нашият мейл е kultdolap@gmail.com. Ще публикуваме всяка достойна история!

Поводът за тази статия  (само повод) е предстоящият „Географски фестивал“ в Стара Загора. Рекорден брой участници – над 600, са регистрирани за петото му издание, което ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в Стара Загора. Фестивалната програма включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите в ученическите първенства ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници. Най-много са участниците от Стара Загора, Казанлък и Варна, ще дойдат отбори от малки населени места като Роман, Кула, Вършец, Попово, Гурково, Стралджа, традиционни участие имат отбори от Добрич и Враца.

Душата и сърцето на Фестивала е Димитър Желев, млад и изявен старозагорец, възпитаник на Търговската гимназия. Активен обществено още от ученик.

Географията е част от живота му от 2003 г., когато като ученик на Търговската гимназия в родния му град спечелва първото Национолано състезание по география и участва на световното първенство по география, организирано от National Geographic в Тампа, Флорида, САЩ. Година по-късно участва и на световната географска олимпиада, организирана от Световния географски съюз в Гдиня, Полша. В периода 2005-2009 г. учи География в Геолого-географския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 2008 г. учи в Hope University като част от образователен обмен. През 2009-2011 учи магистърска програма „Физическа география и ландшафтна екология“ в Софийски университет, където завършва със защитаване на магистърска теза на тема „Ландшафтно-геохимични изследвания в горната част от басейна на р. Сазлийка“. В периода 2011-2014 г. е редовен докторант в Геолого-географския факултет на СУ. От 2011 до 2014 г. е преподавател в Американския колеж в София, където през 2012 г. е отличен с наградата на Irwin T. Sanders за високи постижения на млад учител, а през 2014 г. е избран от учениците на завършващия випуск за учител на годината.

В периода 2012-2014 г. е ръководил дейността по организиране на самостоятелни проекти на зрелостници в Колежа. През 2013 г. печели III място в конкурса „Лаборатория за слава – FameLab“, организиран от Британски съвет България. През същата година представя България на състезанието Hall of Fame Европейската нощ на учените в Природонаучния музей в Лондон. През 2015 г. печели изданието FameLab All Stars в България.

От 2014 г. е асистент в катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“, през 2016 г. защитава докторска дисертация на тема „Съвременни ландшафти и антропогенизация в басейна на р. Сазлийка“. От 2017 г. е главен асистент в същата катедра. Участвал е в редица национални и международни географски експедиции и проекти. Автор е на десетки научни, научно-популярни статии, учебници и помагала.

Преди броени дни в Стара Загора завърши Второто издание на Международен младежки театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Душата и сърцето на това изключително по дух, организация и участие събитие е Мирена Керезова.

Тя е PR специалист в PRoPR Agency. Работила е с някои от водещите брандове в сферата на културата, здравеопазването, сигурността, FMCG, модата и др. Мирена е създател на първия информационен сайт, посветен изцяло на театъра, LoveTheater.bg. Тя започва работата си по него през 2014 г. От тогава до днес сайтът се радва на голяма популярност, а екипът се разраства. През 2016 г. тя е отличена с PR Приз за кампанията за популяризирането на LoveTheater.bg.През 2016 г. Мирена и Йоанна Темелкова основат продуцентската компания “АРТ ФАКТОРИ” ООД, която се занимава с театрални спектакли и медийни продукти в областта на културата.През 2017 г. Мирена е избрана в класацията за успели млади хора, които променят средата, в която живеят, “40 до 40” на Дарик радио. През 2017-та също така е номинирана и за жена на годината в България.Мирена е завършила бакалавърска степен “Връзки с обществеността” в СУ “Св. Климент Охридски” и магистратура “Реклама и бранд мениджмънт” в НБУ.

Вече втора поредна година в Стара Загора се провежда едно изключително смислено събитие за млади хора на „Код: Motion“  . Тази година и ние от Долап.бг. присъствахме и отразихме. Сърцето и душата на събитието, негов създател и организатор е Виктория Райчева. Тя е завършила ПМГ “Гео Милев“ и е графичен дизайнер. В едно свое интервю Вики казва:

„Преди години имах късмета и възможността да попадна на една невероятна инициатива – „Аз мога-тук и сега“, която ме насочи в избора ми на професия и ми помогна да изградя полезни контакти, благодарение на които се развивам и градя кариерата си. Вярвам, че в България има много талантливи и умни деца, които могат да допринесат за нейното развитие, но нямат възможност(както аз имах) да изградят необходимата среда около себе си и да се запознаят с професионалисти, които да питат за съвет, мнение и препоръка. Затова реших да създам „Код: Motion“ и да допринеса за развитието на младите хора като им помогна да се докоснат до света на професионалистите в различни сфери и да придобият представа как точно стоят нещата в бизнеса, да изградят наистина полезни контакти, да се мотивират и да разберат, че пътят към успеха е постоянство, воля, всекидневно самоусъвършенстване и най-вече действие.

Реших да направя първото събитие на „Код: Motion“ в Стара Загора през 2018 г., защото това е моят роден град, а там рядко се правят такива събития и до учениците не достига информация за актуалните неща в дигиталния свят и начините за развитие в него, освен ако не решат сами да се поинтересуват и да потърсят начин да разберат.

Подготовката на конференцията е доста трудоемка за мен, защото организирам подобно нещо за първи път и нямам никакъв опит, но за щастие имам чудесни приятели, благодарение на които нещата се случват по план и до момента научих супер много неща от тях. Смятам, че с всяко бъдещо събитие подготовката ще става все по-добра и по-добра. Екипът на „Код: Motion“ сме като едно задружно семейство и даваме всичко от себе си, за да постигаме високи резултати и нещата да се случват професионално и добре изпипани. Моята роля в проекта е Project Manager и всяко едно нещо от организацията минава през мен. Да работиш с хора е доста трудно, но на мен някак ми доставя удоволствие и щом крайният резултат е уникален знаеш, че си струва усилията.“

BG Careers Fair е единствената по рода си кариерна платформа създадена от и за български студенти и млади професионалисти с опит и образование в чужбина. Тя цели подобряване на контакта на диаспорите ни в чужбина с бизнеса в България и промотиране на страната като алтернатива за качествена кариерна реализация. „Нашите събития в чужбина са отлична възможност да преоткриеш професионалните възможности на родна почва, да се запознаеш с най-добрите български работодатели и да научиш повече за българския бизнес, работната атмосфера и динамиката в българския офис. Участващите компании пък могат да се запознаят с будни български студенти и професионалисти зад граница, да разменят свежи идеи, да добавят иновативни, вдъхновени млади лица към екипа си. Освен на живо, компаниите могат да открият търсения талант и чрез нашата новата онлайн платформа. Тя предоставя на компаниите целогодишен контакт със стотици потребители от 80+ града и 100+ университета по света.“.  Зад Сдружение „Български Кариерен Форум” стои сплотен и мотивиран екип български студенти и млади професионалисти, пръснати из Европа, но обединени от една идея – че разстоянието не е пречка пред желанието да вършиш нещо значимо за Родината. Представители на организацията в момента могат да бъдат открити в България, Великобритания, Германия, Финландия.

Душата и сърцето в екипа на „Български Кариерен Форум” е Стефан Радев.

Той е на 22 г., е роден и израснал в града на липите, на поетите, на правите улици, възпитаник на ГПЧЕ “Ромен Ролан“. В момента е студент по Икономика и Бизнес администрация в “Гьоте Университет” във Франкфурт, където живее от октомври 2016. Ръководи маркетинг екипа на „Български кариерен форум“, който се проведе на 13 април  тази година в Кьолн и предстои на 11 май 2019 в Мюнхен.

Венко Добрев е душата и сърцето на TEDxStara Zagora, събитието се организира вече две поредни години в Стара Загора.

На сайта http://www.uspelite.bg , на който Венко е създател  е представен така: “Бакалавър туризъм. С интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Любимите ми неща са пътуванията, хубавите филми и рок музиката. Съосновател на инициативата и автор на идеята за „Младите успели българи“.“

Eмил Стоименов не само е от Стара Загора, но е и потомък на кмет на Стара Загора. Завършва Медицина в Медицински университет -София. Докато беше ученик в ГПЧЕ “Ромен Ролан“ бе инициатор на много събития, водещ на Младежкото предаване „Пожар в ефира“ по Радио Стара Загора и прочее. На 11 май Емо написа във Фейсбук:

„ПОБЕДА!!!

Министър Ананиев се съгласи с нашите предложения! Днес постигнахме:

– Увеличение от 960 на 1120 лв. на заплатите на лекарите-специализанти.

– Сигурност в оценката на обучението.

– Намалена санкция при преждевременно напускане на държавно финансирана специализация.

Срещата ми с министъра на здравеопазването бе тази сутрин. Исканията, подкрепени от повече от 200 студенти по медицина от цялата страна, срещнаха политическо одобрение. Министърът увери, че те ще намерят място във финалния вариант на наредбата за специализациите.

Когато вярваш в една справедлива кауза, работата е лесна, а успехът е гарантиран! Благодаря на всички колеги, които ме подкрепиха и дадоха своя принос в крайния резултат. Днес подобрихме утрешния ден на всички бъдещи лекари-специализанти!

Когато сме заедно, можем повече!“

На 7 юли на Стадион „Берое“ ще видим уникален спектакъл на операта „Трубадур“ от Дж. Верди с (отново) страхотните костюми на Денис Иванов. Той сътвори много красота за Операта в родния си град. А, знаете, Красотата ще спаси Света!

Денис е възпитаник на НУМСИ “Христина Морфова“, завършва и НМА “Проф.Панчо Владигеров“. В момента учи магистратура „Сценография за музикален театър“ при проф. Светослав Кокалов и доц. Мариана Райчинова в Националната художествена академия. На 27 септември 2018 г. на сцената на Старозагорската опера бе националната премиера на мюзикъла за деца и възрастни „Малкият принц“ от проф. Александър Йосифов. По-рано Денис постави с изключителен успех „Пинокио“ от проф. Георги Костов, който гостува на много сцени в страната и винаги бе посрещан с възторг от детската публика. Можем да изброим още постановки на високо ниво на Денис Иванов за Държавна опера-Стара Загора: поредицата „Опера в куфар“ – „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт и „Вълшебната флейта“ от В. А. Моцарт (режисура, костюми и декори), костюмите за детския мюзикъл „Едно лято в едно блато“, костюми и декори за балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, костюмите на главните герои в операта „Набуко“ от Дж. Верди, поставена на стадион „Берое“ на 8 юли 2018 г.

Уляна Кьосева