Вдигат изложба на художниците на Старозагорския театър

На 2 май 2019 г. от 18:00 ч. в зала „Лубор Байер“ Стара Загора, ще бъде открита изложба „Художниците на Старозагорския театър“. Ще бъдат представени  над 50 творби на 17 майстори на четката и длетото, които назад през годините са работили в Драматичен театър „Гео Милев“.

Сред уникалните творби публиката ще види проекта за завеса на Стария театър, дело на проф. Никола Кожухаров. През 1914 г. Общината обявява конкурс за театрална завеса. Кожухаров спечелва първото място и прекрасната завесата е изпълнена. За голямо съжаление, през 1991 г. по време на пожара в сградата на операта, завесата изгаря.

В изложбата ще бъде показан и проектът на Васил Костакиев, класиран на същия конкурс на второ място.

През 1882 г. Атанас Гюдженов прави сценографията и проектите за костюми на пиесата „Иванко“ от Васил Друмев, поставена от Учинолюбиво театрално дружество. Освен заглавието, от постановката няма останали други следи, но затова пък за първи път ще бъде показана нарисуваната от Гюдженов икона на Свети евангелист Лука, който е небесен покровител на художниците.

Имената на останалите художници, чиито творби присъстват в изложбата са Петър Русков, Никола Аръшев, Стефан Ножаров, Илко Георгиев, Мария Диманова и Евтимия Дюлгерова, Любомир Цакев и Борислав Кожухаров, Антон Гюков, Теодора Лазарова, Неделчо Куманов, Злати Златев, Димо Генов и Наско Настев.

Всички творби са осигурени от фонда на Художествена галерия Стара Загора.

Изложбата ще бъде представена от изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев.

Изложбата „Художниците на Старозагорския театър“ е част от многобройните инициативи, посветени на 100-годишнината на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора.

Експозицията ще бъде открита за посещение до 15 май 2019 г.

Росица Ранчева