Отборът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ победи във викторината „1000 причини да се гордеем, че сме българи“

Не заглъхнали още възторзите от паметното шествие на старозагорци с 300-метровия национален трибагреник навръх 3 март до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, ето че нова патриотична инициатива отново доказа, че българският родолюбив дух е жив и властва в Града на липите и поетите, а на младите хора им пука за него.

По инициатива на младите омбудсмани Бетина Радева и Калоян Максимов, под патронажа на общинския омбудсман Надежда Чакърова и със съдействието на Община Стара Загора, на 5 март 2019 г., при отлична организация се проведе викторината „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

В състезанието участваха осем отбора от по 5 души от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан; Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев”; Професионална гимназия по строителство и геодезия „Лубор Байер”; Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”; Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Недьо Ранчев”; Средно училище „Иван Вазов”; Средно училище „Максим Горки” и Средно училище “Васил Левски”.

Състезателите имаха подготовка общо по 7 теми с по няколко въпроси и подвъпроси: Първата – „Бележити старозагорци“, обхваща 12 личности; втората е „Изкуство и култура; третата – „Забележителности“. По тази тема трябваше да говорят за Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул; Следващата тема беше „Открития“, а конкретният въпрос „Какво знаете за Илия Георгиев Вълков, известен като Браун“? По темата „Предприемачество“, състезателите трябваше да говорят за ваксините. „Какво знаете за Еньо Вълчев“ беше конкретният въпрос в темата „Спортисти“. Последната тема беше „Исторически събития“, а въпросът, зададен от журито – България – древни цивилизации“. По темата „Българско кино“, отборите трябваше да познаят от кой филм е показаният цитат.

Освен поучителен, викторината имаше и развлекателен характер. След отговорите по всяка тема се представи рубриката „Знаете ли, че…“ – с интересни факти, извън конспекта, с въпроси към публиката, награди и за нея, с прожектирани откъси от култови реплики от български филми, с познаване на текстове от песни и изпълнението им от състезатели и публика – пак от български филми, подреждане на пъзел и пр.

Безпристрастното жури в състав Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, Георги Туртуриков, правен съветник на общинския омбудсман и Петър Желязков, съставител и издател на книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, оценяваше отговорите с максимален брой общо 9 точки.

След оспорвана честна борба на първо място се класира отборът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с 61 точки. Втори са представителите на СУ „Максим Горки“ с 56 точки, следвани само с 1 точка разлика (55) от СУ „Васил Левски“. Половин точка след тях, с резултат 54,5 на четвърто място е петорката на ПГОХ „Райна Княгиня“. На пето място с 48 точки се класира отборът на ППМГ „Гео Милев“, шести – с 46 точки е СУ „Иван Вазов“, на седмо място е отборът на ПГСАГ „Лубор Байер“ с 27,5 т. и на 8 място представителите на ПГСД „Недьо Ранчев“ – с 20,5 т.

Гости на викторината бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, общинският омбудсман Надежда Чакърова, началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, Милена Колева, председател на Районен съд Стара Загора, директори на училища, учители, родители и ученици.

Г-жа Сотирова поздрави участниците във викторината за отговорното отношение към темата и препоръча, поради добрия резултат, подобен формат да се използва и в бъдещата дейност на младите хора.

Всички участници получиха като награда книги с историческа тематика.

Росица Ранчева