Изложба „Мост-Между-Културите“ украсява фоайето на Община Стара Загора

На 5 март 2019 г. във фоайето на Община Стара Загора, беше открита пътуваща фотоизложба посветена на събитията от третата година на проекта „Мост-Между-Културите“. С цел да насърчава разбирателството, междукултурната и религиозна толерантност на децата от различни етноси и вероизповедания в Стара Загора, Общината подава ръка на Източно европейския Форум за Диалог – Мостове. Скоро проектът прескача границите на България, придобива международен формат и намира подкрепа в Холандия, Финландия, Швейцария и др.

На 22 пана старозагорските фотографи Калина и Борис Борисови разказват истории на приятелство, уважение и опита на млади хора, да станат по-добри и толерантни човеци. Кадрите са от Стара Загора и Хага на проведените съвместни лагери през 2018 г.

„Инициативата „Мост между културите“ бе подкрепена от Община Стара Загора, но в основата й стои Ангел Филипов, който преди три години беше общински съветник, а сега работи в Европарламента, уточни зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова. – Какво по-хубаво от това да се преодоляват преградите между различните култури. През изминалите години, това което се случваше по този проект, е общуването на различни възрастови поколения от различни етноси. Програмите включваха запознаване с историческата даденост на Стара Загора и областта с културните институции, знакови места и събития. Подобни инициативи са полезни, защото днес обществата като цяло имат потребност от опознаване и общуване. През годините групите бяха настанявани в Международния ни младежки център, който зная, че е бил добър домакин. Подобни инициативи винаги са добре дошли за Община Стара Загора“.

Г-жа Сотирова получи и благодарствена грамота за подкрепата на проекта.

Изложбата вече е гостувала в Народното събрание със съдействието на зам.-председателя му Емил Христов и старозагорския депутат Радостин Танев.

Изложбата „Мост-Между-Културите“ще остане във фоайето на Община Стара Загора две седмици. След това тя ще бъде представена във Велико Търново, Пловдив, Белица и Русе. Наесен изложбата ще бъде показана в ООН в Женева.

Балетен състав от НЧ „Св. Климент Охридски“ поздрави участниците в събитието.

Росица Ранчева