„Италианката в Алжир“ е опера, по-забавна от всички оперети накуп!

„Елате да гледате „Италианката в Алжир“ на 9 март в Операта, защото ние сме по-забавни от всички оперети заедно“ – така покани своите зрители режисьорът на спектакъла Урсула Хорнер на пресконференция днес. „При мен няма статично стоене и пеене на сцената. Постановката следва темпа на времето, в което сме, а в това време в една секунда има няколко кадъра. 21 век е ние сме бързи, шарени,весели.“ – каза Урсула Хорнер.

„Урсула увлича на сцената всички ни с енергията, която блика от нея. „ – казва диригентът на постановката и главен диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. За музиката на „Италианката в Алжир“ той добавя: „  От гледна точка на съвременния изказ, музиката на това произведение е абсолютно „комерсиална“ и сигурно това е причината за огромния и успех на нейната премиера. Това е ансамблово заглавие – нужна е перфектна спойка между музика, пеене и действие. Не се поставя често, защото трудно се намират подходящите гласове. Росини във всяка нова продукция се създава наново. В тази постановка целта ни е да изсвирим 100% от нотите, които е написал, а това са много, много ноти, повярвайте ми“ –споделя Ивайло Кринчев. И добавя, че за всеки певец е изключително хигиенично да пее Росини и Доницети, за да запази гласа си по-дълго.

„Забавата в „Италианката в Алжир“ е гарантирана. Зрителят ще се „проветри“ от тежките оперни заглавия. Голямо удоволствие за мен е да добавя ролята на Изабела в репертоара си и да се уча от артист като Петя Петрова, която ще бъде в тази роля в първите спектакли“ – казва Елена Баръмова, солист на Държавна опера-Стара Загора.

„Първоначално подходих към образа Елвира с недоверие. Та тя е просто една покорна съпруга на Мустафа. Но…още от първата репетиция с Урсула Хорнер промених мнението си и ми е толкова приятно и е такова удоволствие на сцената“ – каза на пресконференцията Деси Стефанова.

„Линдоро е експлозия от щастие, въпреки че е далеч и търси любимата си. Колоратурите на Линдоро са смехът на Росини, който става и смях на певеца. Ролята ми е чудесна, чувствам се превъзходно в компанията на своите колеги в Старозагорска опера. Тук започна моят път като изпълнител в България и съм много щастлив“ – каза Родриго Тросино.

„Това е четвъртата опера на Росини, в която участвам – след „Севилският бръснар“, „Пепеляшка“ и „Странното недоразумение“. Нямам насита да пея Изабела още и още. В „Италианката в Алжир“ има толкова характерност-от началото до края. А режисурата на този спектакъл, който ще видите, е достойна на музиката“ – е мнението на Петя Петрова, която зрителите ще видят в главната роля – тази на Изабела, италианката, тръгнала да търси любимия си в Алжир.

„Преди 25 години гледах тази опера във Виенската щатсопера, с участието на Веселина Кацарова. Оттогава имам огромното желание да съм част от спектакъл на „Италианката в Алжир“. Като дете съм живял 3 години в Либия, познавам манталитета на хората в арабските страни. Моят герой, беят Мустафа, е едно непораснало дете, което иска да доказва себе си непрекъснато и да контролира ситуацията.“ – казва Ивайло Джуров, който зрителите ще видят в ролята на Мустафа.

„Нашият основен режисьор е Росини. Аз мога да измислям мизансцени, но те трябва задължително да имат връзка с гениалната му музика. Той води, най-важен е неговият темпоритъм. Музиката за мен е най-големият режисьор на постановката“ – категорична е Урсула Хорнер.

 За първи път в своята близо столетие оперна история, Държавна опера-Стара Загора поставя на своята сцена операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини. Премиерата на спектакъла ще се състои на 9 март от 19.00 часа. Декорите и костюмите са на Македонската опера и балет и това е първия съвместен проект с Държавна опера-Стара Загора по силата на Меморандум за сътрудничество и обмен между двата културни института. Спектакълът на операта „Италианката в Алжир“ слага началото на дългосрочно професионално партньорство в контекста на учредената през 2015 година Балканска оперна мрежа.

В постановката на „Италианката в Алжир“ зрителите ще се срещнат със забавното и оригинално пресъздаване на вечните теми за любовта и оспорваната свобода на жената и нейното право на избор. Действието е пренесено в първите десетилетия на 20-ти век – времето на новите технологични и модни открития, които навлизат в света на Ориента. Впечатляващите сценични решения на спектакъла на италианската художничка-сценограф Мартина Сеня и костюмите на Мария Пупучевска, както и уникалните  хрумвания и артистични подходи на режисьорката Урсула Хорнер, обещават едно незабравимо преживяване за българската публика с героите на класическата опера-буфа на неподражаемия майстор на комедията Росини. Предстои много смях, веселие и истинска наслада от виртуозните изпълнения на солистите – изпълнители на главните роли Петя Петрова /Изабела/, Родриго Тросино /Италия/ – в ролята на Линдоро, Валери Турманов /Тадео/ , Ивайло Джуров /беят Мустафа/, Деси Стефанова /Елвира/, Емилия Джурова /Зулма/, Едуин Кей /Али/ и др., хора и оркестъра на Старозагорската опера   под диригентството на главния диригент Ивайло Кринчев.

Следващият спектакъл на „Италианката в Алжир“ е на 27 март, а на 22 март ще бъде представен в Пловдив.

Уляна КЬОСЕВА