Много специален подарък навръх Баба Марта получи Старозагорска опера

На 1 март в Операта се състоя красив Пролетен концерт по случай годишнината от създаването на Ротари Клуб Стара Загора. За всички гости-зрители-приятели, дошли в тази красива вечер имаше специален подарък – мартеница, изработена от потребителите на услугите в Дневен център „Свети Свети Козма и Дамян” в Стара Загора. Няколко вечери подред хората от центъра предлагаха своите мартеници на специален щанд в Операта и общуваха с посетителите – възрастни и деца. Това е вторият базар в Операта, след Коледния, на който потребителите предлагаха изработени от тях в ателиетата по арт и трудо-терапия красиви подаръци. В знак на благодарност за предоставената възможност на Дневен център „Свети Свети Козма и Дамян” известният старозагорски художник Нено Бакалски специално подари своята картина „Момиче” на Държавна опера – Стара Загора. Картината бе връчена в края на Пролетния концерт на Огнян Драганов, директор на Операта от Гинка Михайлова, ръководител на Дневния център.

„Преди два месеца, в навечерието на Коледа, едно приятелско  хрумване положи основите на  интересна социална инициатива” – каза при връчването Гинка Михайлова. „Операта, освен храм на  музиката,  сцена за изява на невероятните таланти с възможност за съпреживяване на вълнуващи мигове, е и място за социални контакти… В продължение на 13 години търся пътя към обществото, за да бъдат приети като равнопоставени хората с увреждания. И изведнъж тук, във фоайетата на старозагорската опера се оказа, че можем да представим това, което изработваме в часовете по трудо- и арт терапия… Най-после ние бяхме  приети с топлота и уважение, беше ни подадена ръка и бяхме оценени! Малките  изложба-базари на “Свети Свети Козма и Дамян“ се вписаха адекватно в изисканата атмосфера на старозагорската опера и едновременно с това се оказаха тест за социалната интелигентност на старозагорския зрител! Оценката изненадващо дойде от групата на родителите ни. Художникът Нено Бакалски сам предложи своя картина, която да бъде подарена лично на директора на операта за съпричастността, подкрепата и проявеното милосърдие!

Благодаря ви, господин Драганов – на Вас и целия екип на Държавна опера – Стара Загора! Благодаря ви за разбирането, за милосърдието и подкрепата! Приемете акварела “Момиче“ на художника Нено Бакалски и благодарността на родителите и близките, на екипа и потребителите! Днес е първи март и както повелява традицията – приемете една мартеница от ателието на Баба Марта от Дневния център и една бяла лястовичка, която знаете на какво е символ!”

Базарите на Дневен център „Свети Свети Козма и Дамян” ще продължат и в дните преди Великден във фоайето на Операта.

С всеки закупен подарък, изработен от потребителите на центъра, зрителите-гости-приятели на Операта застават зад каузата на Центъра.

Непременно си купете от прекрасните произведения, изработени в Дневен център „Свети Свети Козма и Дамян”!

Долап.бг