С достойнство, гордост и любов старозагорци пренесоха трибагреника до Мемориала „Бранителите на Стара Загора“

Пред едно парче плат се смаляваме всички. Колкото и да сме важни. Падат пагони, титли, отличия. Падат годините ни даже. И ние пристъпваме олекнали и смутени по неравния калдъръм на историята. И поглеждаме с вина, и с гордост към тези три цвята, събрани в една неделима цялост. Към този пряпорец, който е водил дедите ни в бран. И се надяваме, и се молим Той да води децата ни в мир. Гордо развяно или притиснато до гърдите ни, знамето е част от нас където и да сме по света. То е любов, вяра и единение. То е прошка и милост, то е клетва и прегръдка. То е знамето на България!

За пета година на 3 март – Националният празник на Република България, под девиза „За свободата… Да развеем българското знаме!“ – един 300-метров трибагреник събра старозагорци и гости и ги поведе в шествие-поклонение към монумента на Самарското знаме. Там преди 142 години се сложи началото на свободата на поробеното ни Отечество по време на Руско-турската война. Всяка педя от този свещен хълм е напоена с кръвта на предците ни, оставили ни завинаги пример как се воюва за Родината. Там още броди величавият им дух и беззаветната им храброст. Те и до днес бдят на вечен пост и пазят земята ни.

Много преди обявения начален час, площадът беше препълнен с хора, които си честитяха празника. Последва военен церемониал за издигане на Националния трибагреник и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз. Разнесе се бойният рог на багатурите, конят затрополи, Военният духов оркестър засвири и шествието тръгна.

Поведоха го кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.председателят на Народното събрание Емил Христов, свещениците Евгений и Живко, зам.-областният управител Петя Чакърова, народни представители, общински съветници, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Йордан Николов, секретарят на Общината Делян Иванов, представители на регионални структури, на младежки, обществени и патриотични организации.

300 метровото знаме се носи от 250 военнослужещи. Но под него бодро крачеха деца – волни, щастливи и честити. Притиснати плътно до военните, граждани на всякаква възраст и пол, също носеха знамето като най-голяма скъпоценност, като завоювана мечта, като икона.

Общината беше раздала над 1000 знамена от плат. Други малки байрачета също дефилираха край големия флаг. Момчета и момичета се бяха загърнали с бяло, зелено, червените символи. Деца, качени върху раменете на татковците си, също размахваха големи и малки знамена. Удивително, неописуемо усещане за единение, за една мисъл, за една вяра, за една сила, за една любов – България.

Ето какво споделиха пред dolap.bg за вълненията по пътя към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора:

Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание:

Вълнуват ме много чувства дълбоки, които са свързани и с миналото и с бъдещето. Мисля си и за хората, които ни дадоха възможността да изминем този път. Мисля си и за тези, които идват след нас. Ще могат ли и те да преминат по този път? Дали това е техният път? И ако не е техният път, кой е той? Ще ми се този път да е пътят на България. Пътят от един връх чутовен – до друг друг връх. Не зная кой ще е той, но нека да е връх за България“!

Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора:

Гордея се със старозагорци, че са толкова патриотични, че толкова активно участват в най- светия празник за България. Лично аз се чувствам превъзбуден от настроението, което се създава покрай 3 март.

Когато преди пет години сложихме началото на това шествие-поклонение не очаквах да придобие чак толкова големи размери, но се радвам, че хората подеха тази инициатива. Вярвам, че всеки от нас носи в гените си нещо много специално, свързано с Освобождението, с любовта към България. И смятам, че това е основното, което ни води тук! Честит празник Стара Загора! Честит празник, България“!

Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора:

Преди всичко изпитвам изключително вълнение. Вътрешен порив за преклонение пред всички предци, които са ни осигурили възможността да живеем свободно. Към всички жертвеници в Стара Загора, защото Стара Загора е град на мъченици… И с изключителната вяра, че днешните граждани на България, носим голямата отговорност да направим живота по-добър. Такъв, какъвто и Левски ни го завеща: Да се родеем заедно с другите европейски народи. Да пребъде България!“

Ивелин Керанов – актьор, водещ на събитието вече пета година:

Чувството на вълнение и гордост е неописуемо. Всичко, което се прави, се прави за хората. Колкото повече хора, толкова по-добре. Значи има истински българи! Да живее България“!

Капитан Цветомир Василев, диригент на Военния духов оркестър:

Чувството е уникално, защото единствено в България се изпълнява такъв ритуал: Конници, военен оркестър и един огромен трибагреник, пренесен с любов и гордост през целия град от гражданите на Стара Загора. За пета поредна година сме част от това велико събитие и за нас е огромна чест. И увереност, че България ще пребъде“!

Тодор Славов от Сдружение „Традиция“:

Усещането е празнично. От днешния ден по-велик няма в българската история. От този ден преди 141 години българинът е свободен човек, а не роб. Чувството е в сърцето и който е българин го усеща – радост, гордост и вяра в бъдещето на Отечеството ни“.

Стойка Генова – секретар на Народно читалище „Димитър Наумов“ село Преславен:

Ние сме тук целият самодеен състав на читалище „Димитър Наумов“ село Преславен, вдъхновени от тази патриотична инициатива на Община Стара Загора, която за пета поредна година се провежда. И тази година сме част от нея. Владее ме голям патриотичен заряд. За свободата… ще развеем българското знаме! Да живее България“!

Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието:

Чувство на гордост за това, че българският дух е жив“.

Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“:

Неслучайно шествието е наречено път – поклон! Път, в който вървим към „Бранителите на Стара Загора“ като към Голгота. Там, където са кръвта, споменът, мечтата на хиляди загинали. В този край на България, в този край на Стара Загора като че ли блика силата за нейното бъдеще. Вървейки по пътя си давам равносметка за това, което в делника сторвам и това, което съм длъжна, защото за това ни задължават нашите предци. Виждам с какво вдъхновение, вълнение и вглъбеност вървят хората. Пречистващ е този път – поклон! Благословен да е този ден и боговдъхновени да сме ние“.

На хълма на „Бранителите“ 300-метровото знаме беше посрещнато с 40 топовни гърмежа, канонада от НД „Традиция“ и Клуба на любителите на исторически оръжия „Поп Минчо Кънчев“ и камбанен звън. Под звуците на „Мила Родино“ националният трибагреник беше издигнат върху стяга на Самарското знаме и на стената на българските опълченци и руските войни.

Трети март е свята дата за нас, каза в приветственото си слово кметът Живко Тодоров.- Свята е, защото на тази дата се възстановява българската държавност. Това е рождената дата на новата българска държава, на българския дух, на нашата национална идентичност, на всичко онова, което представляваме днес.

Ние не знаем какво щеше да бъде България без петвековното робство. Няма как да знаем. Но знаем, каква щеше да бъде България без жертвата и подвига на хилядите загинали за свободата на нашето Отечество. България нямаше да я има, ако не беше този подвиг, ако не беше тази саможертва.

Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали днес да почетат паметта на героите, да отпразнуваме националния празник, аз съм сигурен, че този дух е жив! Аз съм сигурен, че Стара Загора помни избитите 14 500 старозагорци по време на боевете. Помни пожарищата, помни руините, от които днес е създаден този град. Щом помним, щом пазим паметта си, значи ние имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите! Поклон пред вас старозагорци, за това че успяхме да запазим паметта за своите герои!“ – каза в словото си Живко Тодоров.

С „Честит празник, българи! – започна словото си заместник председателят на Народното събрание Емил Христов. – Всяка стъпка с българското знаме до тук е стъпка на поклонение и на преклонение пред нашите предци, които 1300 години не се пречупиха. Които носеха в сърцата си България 500 години. И които изгоряха в Априлското въстание. Защото 3 март е роден в пепелищата на Априлското въстание. А ние сега с вас държим в ръка бъдещия ден на България. И децата български ни гледат. Гледат ни е предците отгоре и душите им ни заклеват: „Да запазим България в този труден, смутен свят и да бъдем достойни българи. Честит празник!“

Венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, от зам.-председателя на Народното събрание, от Общинския съвет Стара Загора, от областния управител, от Тракийския университет, от Министерството на културата, от Мини Марица Изток, от ТЕЦ „Марица Изток 2“, от Клуба на пенсионерите миньори, ветерани от комплекс „Марица Изток“, от Студентския съвет при Тракийски университет, от Тракийско дружество „Одринска епопея“, от Мото клуб „Волните ездачи“. Цветя бяха положени от десетки организации и стотици граждани.

За първи път пред старозагорци беше показан спектакълът „Докосни древността“ – демонстрация на Прабългарската школа „Бага-Тур“ с участието на общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, читалища от Общината, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация любители на историческото оръжие „Поп Минчо Кънчев“.

3 март започна с празничен камбанен звън и Божествена света литургия в катедралния храм „Свети Николай“. Венци и цветя бяха положени на всички паметни места свързани с Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

Следобед в парк „Артилейски“ тържествата продължиха с Националната инициатива „Пробуждане с хоро“ с участието на Народно читалище „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора и с празничен концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“.

От 19:00 ч. на площада пред общината започва Тържествена заря проверка с празнични илюминации.

Росица Ранчева