Творчески работилници „Първомартенски вълнения“ организира Библиотека „Родина“

Творчески работилници „Първомартенски вълнения“ организира Библиотека „Родина“ в няколко училища в Стара Загора. На 20 и 21 февруари в работилницата майсториха ученици от Пето Основно училище, а днес – от СУ “Христо Ботев“. Вдъхновител, организатор и водещ на работилничките е Димитринка Златева, библиотекар във филиал „Августа Траяна“. Дима е разпознаваемата сърцата Баба Марта, която и тази година ще посрещне децата на Стара Загора на големия празник на 1 март в Зоопарка в 11:00 часа. В работилничките главен майстор е Таня Иванова, другата абсолютно автентична Баба Марта в Стара Загора.

„В работилниците разказвам на децата за народните вярвания, за легендите, четем стихове от моята книжката, а после Таня изработва мартеници с децата“ – разказва Димитринка Златева. Миналата година тя подготви за печат в бутиков тираж (както е модерно да се казва сега) малката книжка  „Първомартенски приключения“. Издател на кипрото книжленце е Библиотека „Родина“, а книжката е предназначена за най-малките деца и ученици от нашия град.

„Първомартенски приключения“ има предистория отпреди десетина година. „От Община Стара Загора ме поканиха да бъда Баба Марта на празника в Зоопарка. За да се подготвя, започнах проучване на българските традиции  и всичко за този празник. А снимката направена на Зоопарка с малките яренца, които кръстихме в този ден, получи много харесвания в социалните мрежи и се „завъртя“ в Интернет пространството, по вестници, а после и в календара и сайта на  Общината… Така съвсем случайно и от този ден започнах всяка година да бъда канена като Баба Марта в различни детски градини и училища. Започнах да проучвам и събирам всичко написано за този обичай и се роди идеята материалите да съберем в една книжка. Получих безапелационната подкрепа на Слава Драганова – директор на библиотека „Родина“, в чийто филиал работя. Читател на нашата библиотека е и Надежда Станилова – поетеса от нашия град, носител на много награди за хайку и публикувани стихове в буквар за децата. Тя с огромна радост предложи да публикуваме за първи път в нашата книжка и нейната драматизация за деца  „Мартеничката“. И книжката сама се събра. Днес тя е помагало за преподавателите и всеки може от нея да ползва това, което му е потребно. А аз продължавам да си бъда Баба Марта и чакам с нетърпения 1 Март, за да бъда с децата в Зоопарка, и в парк „Пети октомври“, за да отчетем традиционния конкурс „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, обявен от Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие. Съвсем случайно тази работа ме свърза и с Таня Иванова и от години вече двете си ходим заедно по творчески работилници с децата и  се шегуваме – Ние сме двете Баби Марти.“ –  разказва Димитринка Златева.

Тя има идея за още една книга. Започнала е проучване и събиране на материали за нея.  В аванс казваме само, че до края на годината  от  Библиотека „Родина“ ще бъде издадено още едно четиво с адрес към децата.

„Фолклорът  има особено място в моя живот. Може би защото 17 години работих в Общински ансамбъл „Загоре“  и фолклорът е моята страст или защото играя във Школа за народни танци „Фолклорна магия“ и това ме зарежда още повече, не знам. То българското се е пропило в кожата и живота ми.“ – споделя Димитринка Златева.

Заповядайте на 1 март от 10:00 часа в Парк „Пети октомври“, за да видите две Баби Марти наведнъж, а в 11:00 часа в Зоопарка, където ще видите каква достолепна Баба Марта е Димитринка Златева!

Уляна Кьосева