Мартеничка си вземи – мечопухчетата усмихни!

През миналата седмица всичките 109 деца от четирите групи на старозагорската детска градина No 5 „Мечо пух“, техните родители и учители, в Работилничката за мартенички, изработиха над 200 от чудни по-чудни червено-бели пискюлчета. Казват, че в червено-белия цвят са кодирани послания за здраве, за сила, за успех във всяко начинание. Ако пък мартеничките са усукани с радост, желание и позитивна енергия, амулетът става още по-безценен.

С благотворителен базар на мартеници под мотото „Мартеничка си вземи, мечопухчетата усмихни“ започна последната седмица на м. февруари 2019 г., съобщи за dolap.bg директорът Мариана Кутина. – Събитието е част от кампанията „Мечо Пух прегръща Мария Монтесори“. Тя цели събиране на средства за закупуване на материали и стартиране на първата Монтесори група в общинска детска градина в Стара Загора“.

По метода на световно известната италианска лекарка, педагожка и психоложка Мария Монтесори вече 100 години работят най-прогресивните педагози в целия свят. С помощта на специално подготвена образователна среда и на специално разработени материали се постигат огромни успехи за формиране у децата на стремеж към познание, самостоятелност и независимост.

Г-жа Кутина сподели някои от знаковите игри. Например „Розовата кула“ представлява различни по големина кубчета, които трябва да се подредят в определен ред. Това изисква логично и рационално мислене, което неусетно се възпитава у децата. Друга атрактивна игра е „Червени летви“, които малчуганът трябва да подреди по големина. Прелюбопитни и много полезни са заниманията по четене, по математика и пр., които гарантират, че още в детската градина подходът ще даде положителни резултати за всички възпитаници.

В България по педагогиката на Монтесори до скоро се работеше само в частни детски центрове. От 2015 г. в Пловдив за първи път методът започна да се прилага и в общински детски градини. Това стана възможно чрез сътрудничество между Община Пловдив и Нов български университет, който изготви обучителна програма и стартира обучителен курс за учители, желаещи да разширят своите компетентности по посока Монтесори.

С финансовата подкрепа на Община Стара Загора, част от екипа на ДГ № 5 „Мечо Пух” се подготвя за работа по този метод чрез обучителния курс към Нов български университет – „Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детска градина”.

Благотворителният базар, който ще продължи до 1 март 2019 г. е с работно време от 16.00 до 18.00 часа. Всеки ден от седмицата, дежурен продавач- родител на дете от градината, е помощник на Баба Марта и предлага най-хубавите мартенички.

Усмихнете мечопухчетата! Каузата си струва!

Росица Ранчева