„Домът на Бернарда Алба“ с второ място от Националния конкурс за училищен театър на испански език

Прекрасните момичета, участващи в пиесата „Домът на Бернарда Алба“ от ученическия театър на испански език в СУ “Максим Горки“ се върнаха с втора награда от Националния конкурс за училищен театър на испански език. На 22 и 23 февруари в НАТФИЗ се състоя 20-ото юбилейно издание на конкурса. В него възпитаниците на СУ “Максим Горки“ участват от 2003 г.

Конкурсът е организиран от Отдел „Образование“ на Посолство на Испания в България и е една от Програмите за международно сътрудничество с най-дълга традиция както в България, така и в други държави от Централна и Източна Европа. В юбилейното му издание преди дни в столицата са се представили училищни театри от 17 гимназии в страната, 13 от които – испански гимназии.

„Готвихме пиесата 5 месеца – от кастинга в края на септември до представянето й за първи път пред публика на 14 февруари в Стара Загора. Учителката ни Росио Каняс, макар че е от скоро и не ни познаваше много, подходи много интересно. Избра ни така, че по характер най-много да се доближаваме до героинята, която играем в пиесата. Вярно, забавно е, когато имаш предизвикателството да играеш образ, на когото не приличаш, но и така задачата ни не беше лека. В тази пиеса няма главни и второстепенни роли, винаги на сцената сме поне двама, ние играем семейство и сме като семейство. Интересно е, че и трите пиеси от Лорка, участвали в тазгодишното издание получиха награди – нашата взе второ място, „Проклятието на пеперудите“ е на първо място, а „Чудната обущарка“ има награда за най-добра женска роля“ – разказва Сава-Калина Ангелова, в ролята на Бернарда Алба в пиесата „Домът на Бернарда Алба“.

На 27 февруари от 19:00 часа заповядайте отново в салона на Куклен театър – Стара Загора, за да поздравите талантливите ученици-артисти и техните ръководители от испанския театър на СУ “Максим Горки“.

Нека изпишем още веднъж имената им:

Режисьор – Росио Каняс

Корепетитор –  Антонио Мартин

Бернарда Алба – Сава-Калина Ангелова

Понсия – Зара Теодосиева

Мария Хосефа – Жанета Делчева

Ангустиас – Събина Будакова

Магдалена – Симона Бакалова

Амелия – Никол Монева

Мартирио – Денислава Стойчева

Адела – Ида Дамянова

И още: Осветление – Мира Илиева

Озвучаване – Моника Каменова

Пиесата на Лорка „Домът на Бернарда Алба” е считана за един от шедьоврите на автора. Тя е класическа драма за репресията, прелъстяването и предателството в семейство без мъже, където животът на жените се определя от строги културни и социални табута. След смъртта на съпруга си, Бернарда Алба налага осемгодишен траур на своите пет неомъжени дъщери, като ги обрича на ненавистно съжителство в мрачната семейна къща. Нагнетяваното напрежение ескалира в подтиснати желания и страсти, насилие, лудост и смърт. Това е спектакъл за сблъсъка между личността и обществото, между личните копнежи и потребности и обществените изисквания, отправени към отделния индивид. Спектакъл за потиснати страсти и сексуални желания, за човешката жестокост, за любовта и свободата като непостижими състояния.

Федерико Гарсия Лорка е вероятно най-значимият испански поет и драматург на XX век, написал едни от най-съществените творби в световната поезия, превеждани на десетки езици. Той е роден във Фуенте Вакерос, Гранада (Андалусия) на 05.06.1899 г. и умира на 19.08.1936 г., като става най-печално известната жертва на Испанската Гражданска война. През 1919 г. Лорка отива в Мадрид, където остава петнайсет години. Напуска университета, за да се посвети изцяло на своето изкуство. Пише пиеси, организира театрални постановки и фолклорни фестивали, чете поезията си пред публика и събира стари народни песни. През този период Лорка става част от групата испански писатели, художници, музиканти и хора на изкуството, известна като „Поколение 27“, включваща Салвадор Дали и Луис Бунюел. Те увличат младия поет в сюрреализма. В ранните етапи от творчеството си с групата са били близки и Пабло Неруда, Висенте Уидобро и Хорхе Луис Борхес.

Уляна Кьосева