Доайенът на старозагорската поезия Стойчо Маджарски чукна 80 лазарника

На 22 февруари 2019 г., в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ старозагорската културна общественост чества 80-годишнината на доайена на поезията в Града на поетите Стайчо Маджарски.

Поетът Таньо Клисуров, председател на Дружеството на писателите, главен организатор на събитието, каза във въвеждащото си слово:

„В живота си човек преживява възходи и падения, победи и поражения, но да достигнеш 80-годишен връх, при това в активна житейска и творческа форма, е нещо забележително. Тези думи се отнасят за нашия юбиляр Стойчо Маджарски, който навършва 80 години и на когото е посветена тази вечер.

Той е един от най- силните поети на Старозагорското писателско дружество. Стиховете му носят и радост и болка, и критичност и възхита от българския национален характер. Те са адресирани към обикновените хора на село, които разговарят със земята, с животните и с природата и към хората от града, които стават сутрин рано и с първите автобуси поемат към работните си места. Затова посланията на неговата поезия достигат до умовете и сърцата на мнозина. Той е обичан и радушно приеман поет.

Дълги години Маджарски живя и работи в Съветска Русия. От тогава, а може би и от по-преди, датира дълбоката му обич към тази страна. Научи много стабилно руски език и успя да преведе някои от най-значимите поети на руската литература. Ако си спомним мисълта на Октавио Пас, който казва, че Русия е дала на Европа душа, то частица от тази душа Стойчо Маджарски подари на старозагорци и на българските почитатели на поезията. И още нещо забележително в неговия път: Той е бащата на литературното списание „Птици в нощта“ – заглавието от едно стихотворение на нашия забележителен поет Николай Лилиев. „Птици в нощта“ излиза от началото на 90-те години и с известни прекъсвания, продължава и днес и то главно заради усилията на г-н Маджарски и финансовата подкрепа на фондация „Космос“ – каза Клисуров.
Дали от скромност, дали от желанието да общува по-непосредствено с публиката Стойчо Маджарски пое сам функцията на водещ. Юбилярът съобщи, че решението на семейния съвет е той да се представи с пребиваването на фамилията, начело с него, в Коми АССР, където са живели 20 години.

„Много видяхме, много чухме, много препатихме, много сполучихме, много загубихме, но това е част от живота ми, сподели Маджарски. – За мен тази среща е най-важната, откакто съм се върнал от Русия. Благодаря ви за това присъствие“.

На дълго и широко Маджарски припомни, че в страната на съветите, 10 месеца е бил автокранист. След това се захваща с журналистика. Издава вестник „Знаме на дружбата“, а по-късно и две книжици – с поезия и белетристика. Бил е много години и директор на дом на културата в Коми. Разказа за незабравими срещи с български известни артисти и писатели, за самодейните състави, той самият певец и артист, за силни мъже и жени, за приятелства, за сбъднати мечти, чете разкази и стихотворения от време оно.

Когато се завръща в България се отдава на активна творческа дейност. Автор е на 32 книги, 10 от които – поезия. Заедно с дъщеря си издава томче „Тъжните славеи на Русия“ – с превод на руски поети. За тази си дейност получава златен „Есенински медал“.

През последните десетилетия живее и твори в старозагорското село Казанка, където отново е душата на читалищното дело.

Зам.-областният управител Красимир Червилов прочете приветствен адрес от името на областния управител на област Стара Загора Гергана Микова. „Пожелавам Ви, високият Ви патриотичен устрем да съпътства и занапред всяко Ваше творческо начинание, се казва в текста. – Продължавайте със своите стихове да давате уроци по вяра и любов. Вярвам, че и занапред, годините ще подсилват мъдростта и духовността Ви. Не спирайте да мечтаете и да сбъдвате Вашите цели!“

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова поздрави „една от най-достолепните фигури в Дружеството на писателите и достолепието на града. Пожелавам Ви още много години, заедно с вдъхновителката и повелителката на сърцето Ви, да творите.

Градът Ви се възхищава от времето, когато се върнахте от Коми и започнахте да обучавате младите. Бъдете здрав и с неуморно перо“ – каза Сотирова.

С Многолетствието на Борис Христов и благопожелания за вечна младост на духа и творчеството, присъстващите аплодираха юбиляра.

Росица Ранчева