Невена Христова – внучката на поета Кирил Христов се пресели в по-добрия свят

На 21 февруари 2019 г., на 85-годишна възраст, почина Невена Христова -внучката на поета-класик Кирил Христов. Поклонението пред тленните й останки ще започне на 24 февруари т.г. от 12:30 ч. в храм „Св. Неделя“ София.

Дългогодишната режисьорка в Българска национална телевизия Невена Христова е изключителна личност и професионалист. Тя е една от създателките на предаването „Лека нощ, деца“. Години наред е режисьор на „Атлас” и „Театрални меридиани”. Корените й я правят още по-интересна. Дъщеря е на акад. Владимир Христов (1902-1978), световноизвестен геодезист и астроном. Внучка е на големия български поет Кирил Христов (1875-1944). Правнучка е на Христо Генчев – Букурещлията, убит при опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война и на наследницата на богатия Хаджийоргов род Анна. От години работи упорито около паметта и делото на дядо си и на баща си. Обикаля България с интересното си представление „На чаша вино с Кирил Христов“, което се радва на голям успех. През 1992 г. създава в дома си литературен салон „Кирил Христов“, чийто патрон е поетът Йосиф Петров. В него се събират значими български поети и писатели, артисти, художници, хора на духа. Тук е представена последната книга на големия ни поет Александър Геров. Има вечери на изтъкнати творци като Радой Ралин, Димитър Вълчев и др. Известният художник авангардист Иван Яхнаджиев прави изложба там.

Невена Христова подготвя и издава „Кирил Христов и 155 писма“  между поета, неговата съпруга Невенка Палашева и останалите роднини. Според нея на романите на Кирил Христов „Бели дяволи“, „Тъмни зори“, „Бездна“, „Ад в рая“ и др. трябва да се обърне истинско внимание, тъй като те са пророчески за онези години. Невена заявява, че е националистка като дядо си. Кирил Христов наистина често е критикувал слабостите на българския народ. Понякога е даже доста краен. „Но чуя ли другиго, особено чужденец, да се гаври, и благодушно макар, с шопа, бих бил способен да бъда жалък герой на най-отвратителен шовинистичен скандал“, признава поетът. И твърди, че българин, който не защитава националността си, е достоен за презрение.

На 14 юни 2018 г. Невена Христова организира премиера на новата си книга „Рими и формули“, посветена на Кирил Христов – поетът и акад. Владимир Христов – ученият.

Назад през годините Невена Христова е направи редица безценни дарения на  Дом „Литературна Стара Загора“. През последните години тя е ревностна приятелка и щедра дарителка на Основно училище „Кирил Христов“, което на 22 март 2018 г. откри музей на своя патрон. С тези си жестове, тя завинаги ще остане в паметта на старозагорци с благодарност и признателност.

Утре, ръководството на училището лично ще изрази почитта си към живота и делото на родолюбката и големия човек Невена Христова. Поклон пред светлата й памет!

Редколегията на dolap.bg изказва съболезнования към близките на покойницата за непрежалимата загуба.

Dolap.bg