Чудесна приказка за малкия Светльо и неговите приключения разказва Кукленият театър

На 24 февруари 2019 г (неделя), от 11:00 ч., Държавен куклен театър Стара Загора ще представи първата си за тази година премиера – пиесата „Меко Казано“ от Валери Петров. Имах удоволствието да гледам предпремиерното представление. По едно време се усетих, че не мога да скрия усмивката си, да не се напрягам заедно с героите на сцената, да не припявам, заедно с тях:

Ах, колко е радостно,
ах, колко е радостно,
когато доброто лика ти краси,
когато вежлив си
и тъй услужлив си,
че всички в квартала ти викат „Мерси!“.

Действието започва в индианска гора, където истински индианци играят обреден танц. Те са грамадни, силни, смели и …малкият Светльо иска да прилича на тях. В желанието си да попълни своята колекция от индианци, момченцето лъже, че не е получило писмо от баба си, в което тя му е изпратила парички. В неспокойния си сън Светльо разбира обаче, че безжалостният и лош човек няма право на милост и помощ, че без сам да сториш добро, не можеш да очакваш добро и от другите.

Веднъж излъгал, лъжите му продължават при срещата му с различни животни, които искат да му дадат ценен урок. Ценен урок получават и родителите, които много често нямат време за децата си. Задоволяват ги с всевъзможни играчки и удовлетворяват капризите им, за сметка на диалога, който е изключително важен за възпитанието на подрастващите.

Какво се случва накрая ще разберете, ако отидете на премиерата на вълшебната приказка.

Тя е сътворена с много, ама наистина с много любов и вдъхновение, от съвършено млад и безкрайно талантлив екип. Режисьор е Цвети Пеняшки. Той е в трупата на най-добрия български куклен театър – Старозагорския, от 2016 г. Роден е във Враца. Завършва Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“ в родния си град, но още като дете мечтае да се занимава с куклено изкуство. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за куклен театър“ в класа на доц. Петър Пашов и проф. Жени Пашова. Режисьорският си дебют прави през 2017 г. с „Петя и вълкът“ в Стара Загора.

Сценографското решение и куклите са дипломен проект на Илина Стефанова. Тя се дипломира през 2018 г. в класа на проф. Васил Рокоманов и Светослав Кокалов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. „Меко казано“ е успешен дебют на голяма сцена на младата сценографка.

Гост хореограф е Мария Димитрова от Пловдивския куклен театър.

Музиката за „Меко казано“ е на композитора Милен Апостолов. Роден е в Добрич през 1991 г. В НМА „Проф. Панчо Владигеров“ през 2015 г. с отличен завършва оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и по композиция – в класа на проф. Атанас Атанасов. Той е активен, иновативен и последователен музикант. Избран е от списание „Форбс“ за един от 30-те млади влиятелни българи под 30-годишна възраст в сферата на изкуството.

Актьорите отново са в стихията си. Всяка роля е изградена със съответно животно. Ново е, че изпълнителите не са скрити, и са едновременно и хора, и животните, които пресъздават. Те са органични, динамични, отдадени на действието, завладяващи, вълнуващи.

Елица Стоянова изпълнява ролята на Светльо. Кучето санбернар е Станислав Матев. Костенурът е Любен Чанев. Кълвачът е Диляна Спасова. Къртичко е Калоян Георгиев.

Поради уникалната сценография, приказката на Валери Петров „Меко казано“ ще оживява само на сцената на театъра. Блазе на тези, които ще я гледат!

Росица Ранчева