Премиера на „Класният се жени“-спектакъл от ученици за ученици. И не само!

Заповядайте на премиерните спектакли на  мюзикъла „Класният се жени“ на 27 февруари 2019 г. от 19 часа и на 28 февруари от 12,30 ч. в Операта. Спектакълът е част от програмата по случай 45-години от създаването на НУМСИ “Христина Морфова“ в Стара Загора. Реализира се със съдействието на Държавна опера-Стара Загора и Община Стара Загора.

Мюзикълът „Класният се жени“ е на композитора проф. Филип Павлов, а либретото е на Любомир Пеевски. Режисьор на спектакъла е  Николай Априлов, диригент Красимир Къшев. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова , а хореографията е на Радост Младенова-Арабаджиева. В постановката участват възпитаници на Балетната студия на ДЮСОБ“Маргаритки“. В ролята на класния ръководител Иван Александров е младият и талантлив артист-хорист на Държавна опера-Стара Загора Марин Русинов, учителката Сийка Паунова е очарователната Камелия Стойчева, директорката на училището г-жа Златева е солистът на Държавна опера-Стара Загора Нина Димитрова, а Г-н Промяна е Иван Кабамитов. В останалите роли са учениците от НУМСИ“Христина Морфова“: Маргарита Лъчезарова е Калина облачето, Иван Петров е Ицо Чейнча, Кристиян Динев е Иво Канадеца, Стейсти Георгиева и Любов Желева са Съществото, Нелли Таукчи е Пена паяжината, Денислав Михалев е Върха, Николай Дончев е Къри Кроасана, Йордан Петев и Силви Джин-Фийса, Димитър Драгиев и Виктор Иванов са китаристи.

На премиерата на 27 февруари се очаква да присъства и самият композитор на „Класният се жени“ проф.Филип Павлов.

„Класният се жени“ е  спектакъл  от ученици за ученици

„Класният се жени“ е написан, за да се изпълнява от ученици, а не артисти да играят деца. Дали защото в този смисъл е „рисков“, се играе много рядко у нас. Това представление е  абсолютна премиера за Стара Загора.

Историята е типично училищна, развива се в българско училище. Имаме любим на учениците учител по български език и литература /Иван Александров-Готиният/, който ще се жени за своята колежка /Сийка Паунова/ в неделя.

Единствен в целия град, само 11 „в“ клас от училището, ще се явява на матура по български език и литература, защото така е наредила директорката г-жа Златева.

В 11 „в“ клас е красавицата на класа Калина, която е влюбена в учителя си Иван Александров. Целият клас решава да предотврати матурата по БЕЛ, като упоява и отвлича учителя Александров и пише ултимативно писмо до директорката. Тя, обаче, е непреклонна.

За случая разбират от Инспектората по образование, правят проверка и директорката е отстранена от длъжност. Щастливият край настъпва, когато за нов директор е назначен Иван Александров – Готиният.

История като тази има в почти всяко училище – влюбен в учителя си ученик, несправедлив директор, красавица на класа, ученици-бунтари…Моята цел, когато избрах да поставя заглавието, е учениците да „владеят“ сцената, да вдишват аромата и в реално представление. В ролите ще видите ученици от класовете по оперно пеене и по актьорско майсторство, на които преподавам съответно вокални ансамбли и вокална подготовка. Всичко, което учим в класните стаи, сега прилагаме в реалните условия на сценичния живот.

Изключително е съдействието на Държавна опера-Стара Загора и на Община Стара Загора – по програма „Културен календар“ за реализацията на спектаклите с ученици на сцената на Операта!“

Красимир Къшев, диригент на спектаклите и преподавател в НУМСИ“Христина Морфова“