Областният управител награди призьори в конкурс за рисунка

Гергана Микова връчи на 22 февруари 2019 г. в Казанлък две специални Награди на областния управител на призьори от конкурса за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“. Отличията получиха четвъртокласничката Виктория Миронска от Стара Загора и шестокласничката Калина Добрева от Хасково. Преподавател по рисуване на Вики е Динка Дерлаева, а на Калина – Веселина Делчева.

Тази година конкурсът, организиран от Националното училище по пластични изкуства и дизайн ( НУПИД) „Акад. Дечко Узунов“, се проведе за 12-и път под патронажа на областния управител на Стара Загора. Той бе посветен на 120-годишнината от рождението на големия български художник, който е роден и израснал в Града на розите. През 2019 г. гимназията отбелязва и 50 години от своето създаване.

Близо 900 деца от цялата страна на възраст от 5 до 14 години се включиха със свои творби в надпреварата за най-добра рисунка. Най-малката участничка, която получи награда, бе 5-годишната Сиана Иванова от Казанлък. Нейна учителка по рисуване е Милена Фотева. Грамоти и предметни награди бяха връчени и от името на Старозагорската митрополия, на кмета на Казанлък Галина Стоянова, на омбудсмана Гинка Щерева, на спонсорите на националното състезание и др.

В знак на благодарност за подкрепата при организацията и провеждането на конкурса директорът на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ Петя Минекова подари на г-жа Микова картина на казанлъшката художничка Радостина Павлова.

„Щастлива съм да бъда днес сред вас и да съм част от този хубав празник. Вие сте прекрасни и талантливи деца. С вашето изкуство вие правите света по-красив и по-добър“, обърна се към децата в залата и техните преподаватели Гергана Микова.

Мадлен Пеева