Открит урок за Левски проведоха в СУ „Васил Левски“ Стара Загора

Под мотото „Васил Левски-другото име на свободата“, ученици от седми клас и преподавателката им по история Даниела Дечкова посветиха час на живота и делото на патрона на училището. Поводът е 146 години от обесването на Апостола на свободата.

По време на открития урок децата показаха отлични знания за Левски, за революционната му дейност, за съратниците му, за обстоятелствата около неговото залавяне и героичната му смърт. Те разказаха и малко познати на широката общественост факти от биографията на Апостола.

На урока присъства и областният управител на област Стара Загора Гергана Микова. Тя благодари на учениците за интереса им към българската история и към Васил Левски, който е патрон на тяхното училище.

Областният управител подари на класа плакат, на който под портрета на Левски са изписани част от неговите завети.

Много инициативи предхождаха тъжната дата 19 февруари. Трябва да се отбележи рециталът, с който декламаторите се представиха на общоградския ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола – изискано, интелигентно, много отговорно и с вълнуващо отношение на участниците.

Проявите, посветени на патрона на училището продължават и се сливат с честването на Националния празник на Република България – 3 март.

„Ателието за Левски“ ще гостува на групите по занимални за втори клас. Ще се изработват книжки, картички, рисунки и др. Предстоящи са два конкурса: по красноречие – за първи клас и по грамотност -за втори клас.

Лап-бук за Левски се организира за петокласниците.

На 26 февруари ще се състои музикалният конкурс“Левски и народната песен“.

В навечерието на 3-ти март ще бъде открита изложба на рисунки на тема „Българското Възраждане“. Открит урок по родолюбие ще имат първокласниците.

Флаш-моб за 3-ти март ще се проведе в двора на училището. Лап-бук за 3-ти март стягат петокласниците.

В специализирани часове децата от начална степен ще бъдат запознати с химна, герба и знамето на България.

Росица Ранчева