Хиляди старозагорци се поклониха пред величието и подвига на Левски

Два дни – на 18 и 19 февруари 2019 г., не секва потокът от деца, ученици, младежи и възрастни към паметника на Апостола на свободата Васил Левски. Площадчето, в чието сърце се издига мемориалът, не познава такова стълпотворение от хора, дошли по волята на сърцето си, да се поклонят пред българската икона, да се прекръстят, да оставят цвете и да се помолят за прошка, че не винаги спазват заветите му.

Още в 9:00 ч. камбанният звън обяви начало на заупокойната света божествена литургия, която в митрополитския храм „Свети Димитър“ отслужи лично митрополит Киприан. От същия час стотици деца и ученици чакаха смирено на дълги опашки реда си, да са пристъпят в Метоха, светая светих за младия Васил Иванов Кунчев, който тук е учил.

В 11:00 ч. църковните камбани забиха траурно. На препълнения с присъстващи площад, 12 свещеници отслужиха заупокойна панихида в памет на дякон Игнатий – Левски.

В поетичен рецитал възпитаници на Средно училище „Васил Левски“ разказаха за живота и дейността на своя патрон.

„Всеки народ има своите герои. В паметта на българската история са записани много легендарни имена, но едно от тях изпъква най-ярко в пантеона на нашите герои – името на Васил Левски“. Това каза в словото си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.- Име, което вдъхновява през годините. Име, което в преходната нова и най-нова история остана необругано в обществения и политическия живот.

Днес, 146 години от смъртта на Левски, ние продължаваме да го носим в сърцата си с преклонение и възхита.

Името на Левски ни е нужно днес в тези бездуховни, безнравствени времена. Във времето на духовен глад, имаме още по-голяма необходимост от пример като Дякона. Имаме нужда от такава мярка за истината, от пример за подвиг, за всеотдайност.

Затова на този ден българите скланят глава пред паметта на героя.

Каквото и да изречем, думите няма да бъдат достатъчни. Необходимо е всеки от нас да склони глава пред светлата памет на Левски! Да се замислим за нашите действия и постъпки. Поклон, дълбок поклон“, призова зам.-кметът.

Венци пред паметника на Апостола бяха поднесени от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, областния управител, СУ „В. Левски“, Шесто основно училище „Св. Никола“, Старозагорската митрополия, Студентски съвет на Тракийския университет, Национално дружество „Традиция“. Деца от детски градини и училища, представители на патриотични, обществени и политически организации, и много граждани отрупаха с цветя на паметника на рицаря на свободата.

Да почетат паметта на Левски на общоградския ритуал присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и депутатите Радостин Танев и Георги Гьоков, зам.-кметовете на Общината Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, полковник Недялко Ников, заместник-командир на Втора механизирана бригада, общински съветници, представители на политически партии. Тук бяха представителни части на Втора механизирана бригада и Военния духов оркестър.

Водещ на събитието беше актьорът Ивелин Керанов.

Росица Ранчева