Славейковци сътвориха най-вдъхновения Час на класа, посветен на Левски

Невероятните развълнувани тийнейджъри от 6 „д“ и 6 „г“ класове на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ днес сътвориха прекрасно събитие в прослава на Апостола на свободата Васил Левски. В актовата зала на школото техни зрители (без да шавнат през цялото време!) бяха съучениците им от останалите 6-ти класове.

Да бяхте видели само вълнението на децата в последните минути от репетицията, преди публиката да изпълни залата! Такава емоция се помни цял живот и хвала на преподавателите им Надя Русева, Владимир Илиев, Димка Василева, Стоян Радев, че са „предизвикали“ избликването й в този паметен Час на класа!

Водещата на събитието припомни първо пред всички идеята за това със съучениците си да го реализират днес. Децата са били искрено развълнувани от думите от акад. Антон Дончев за Левски, които бяха припомнени  в началото пред притихналата аудитория:

“Ако човечеството започне да подрежда някакъв пантеон на представители на човечеството, българите ще дадат Левски. Но това не е едно съкровище, което да се вади по празници – кога роден, кога обесен, да се излъска и след това да се прибере в раклите или „не дай Боже!“  да се зарови в земята, за да не го откраднат. Левски е огън, а огъня трябва да гори. Този символ на човечността е оставен на България да го пази. Българите всъщност пазят едно световно съкровище. Как сме го опазили? Как да обясним на хората, че ние посягаме на честта и достойнството на България. Ако трябва да го пазим, ние трябва да обясним на всяко дете, че Левски се ражда с него.”

Силни думи, от които настръхваш! Децата също са го почувствали и усетили така, защото една огромна част от ДНК на българите се нарича Левски. И това е неотменимо.

Часът на класа продължи с презентацията на Деница Генчева от 7 „а“, изготвена с помощта на преподавателя по компютърни науки Владимир Илиев. В текста си тийнейджърката е вплела много интересни факти, които (признавам си, дори аз не знаех) – че Левски се е наричал „хоругвоносец“, за иконата „Свети Игнатий на бесилото“ от 1818 г., за първия Монашески революционен комитет и т.н.

След презентацията на Деница ученици от 6 „д“ клас представиха драматизация по откъс от разказа „Апостолът в премеждие“ от Иван Вазов. Вдъхновено, с вълнение, с хумор, с отношение, с вживяване. Режисьорът бе избрал превъзходно артисти за образите на Дякона Левски, на Али Чауш, на Христо Ковачев… Крехък физически Левски със светли очи, чиракът, който го бръсне (и дори от вълнение забрави да отвори бръснача си), деспотичен Али Чауш, приятелят на Левски – Христо Ковачев… Артистите бяха облечени и в носии, и с фесове (някои), на двете маси имаше истински реквизит… (А колко е емоционално да гледаш децата, които изиграха ролите си и се поздравиха един друг като спечелили голямо състезание! Да, в състезанието по Родолюбие участваме цял живот и по различни начини.)

В рецитала на учениците от 6 „г“ клас прозвучаха части от най-красивите стихотворения, написани на родния ни език и посветени на Апостола на свободата Васил Левски.

„България има много герои, но Левски е един, Левски е светиня, Левски остава в сърцата ни завинаги. Неговият завет „Ако спечеля – печели цял един народ, ако загубя – губя само мене си“ остава в съзнанието ни до днес.  Нека Левски е пример за всички нас! Нека с нашите постъпки и дела да славим името му и да обичаме България“ – каза в своето приветствие към всички в залата Милена Желязкова, директор на Второ основно училище „П. Р. Славейков“.

Ние от Долап.бг поздравяваме прекрасните млади артисти-славейковци и вдъхновените им учители, сътворили днес вълнуващото училищно тържество. За всеки един от младите участници то е много повече от обичайно училищно занимание.

Уроците по патриотизъм са обяснение в любов към Отечеството!

Уляна Кьосева