„Мартенски вълнения“ е новата изложба с мартеници на Таня Иванова и приятели

На 21 февруари в 17,30 ч. в Регионален исторически музей-Стара Загора Таня Иванова ще открие изложбата „Мартенски вълнения“ със свои и на своите приятели Анжелина Велчева и Славка Дякова уникални мартеници. Това 8-та изложба  с мартеници на Таня за 18 години, в които тя твори, съзидава, сътворява, обучава, вдъхновява, но и защитава активно „живота“ на автентичния български обичай и автентичната мартеница.

На второ експозиционно ниво в деня на изложбата ще ви посрещнат Таня и приятелите-съидейници, които са неизменно до нея в творчеството – като Анжелина Велчева, чиято прекрасна дъщеря Ида е „връстница“ на първата изложба. Съвсем вероятно е на откриването на изложбата да има концерт на Йордан и Никола, синовете-музиканти на Елена Гинзарова – друга вълшебница, която също съдейства за изложбата. Напълно ясно е, че всички присъстващи ще получат за спомен ръчно правена мартеница, с прикрепено към нея детско стихче за мартеницата.

А какво ще видите на изложбата в РИМ? „Не очаквайте да бъдат показани мартеници, изработени с „потресаващи техники“, които са сега много модерни из разните групи за изработка на мартеници във Фейсбук. Искаме да покажем прости и семпли модели, които всеки сам може да изработи. Разбира се, от естествени материали, на които държим. Мартениците носят енергията на хората, които са ги изработили. Ние искаме с нашите мартеници да изпратим към хората малко повече обич и доброта. И тази година това, което виждам на базара на мартениците в Стара Загора е голямото „отъргашване“, страшна е гледката. В малки градове като Горна Оряховица и Гоце Делчев съм срещала толкова оригинални и автентични мартеници. А на базара в Стара Загора само Делка Кръстева е автентична и всяка година радва с прекрасните си творения“ – казва Таня Иванова за Долап.бг.

Таня се надява, че тази годината времето няма да попречи на празника в Градската градина – „Млада Марта“, който се проведе вече 2 пъти, но миналата година бе възпрян от големия студ на 1 март. В деня на Баба Марта свои произведения ще изложат децата на Стара Загора, ще разгледате и мартениците-победители в конкурса на Център за подкрепа и личностно развитие. „Идеята за такава изложба е моя и много години исках за няколко часа паркът да стане пъстър и весел с най-красивите български символ, изработени от сръчните ръчички на децата. Във всички училища и детски градини се правят мартенички – нека да ги видят повече хора. Защото те са истински, не са от пластмаса и метал, нямат необичайни за България елементи, сътворени са с чисти мисли, с много любов. Защото така децата се учат и на родолюбие, и на естетика, и на трудолюбие. В тази изложба няма конкурси, няма да има жури. Как ще покажат творбите си решават децата- на масичка, на табло, на стойка.  Може да се окичат дървета и храсти, може да пеем, да танцуваме.  Всеки път става един лъчезарен празник“ – казва Таня.

Тази седмица в събота и предстои видео-скайп-урок  с учениците от българското училище „Кирил и Методий“ в Париж, на които преподава старозагорката Румяна Шибилева. Урокът ще е за мартеницата, разбира се. Вече бе осъществен един такъв в къща-музей „Гео Милев“.

До празника остават още няколко работилници с деца от старозагорски училища и детски градини. Такива вече имаше на няколко места, включително в с.Калитиново, а работата с деца зарежда Таня освен с прекрасно настроение, още и с нови идеи, които излъчват съвсем спонтанно креативните малки творци.

Макар че Баба Марта не е реален образ от историята, не е личност, ние със сигурност твърдим, че Таня Иванова е нейното най-добро прераждане в съвремието. Истинската Баба Марта! Отбелязваме – не по възраст!- а по: сръчност, сладкодумие, ефективно родолюбие, загриженост, обич, която сплотява за добрата кауза „запазване на традициите“.

Припомняме само, че:

През пролетта на 2008 г. Таня Иванова бе сред  основателите/и основен радетел, разбира се/ за учредяване в Стара Загора на Движение за съхранение на българската мартеница – заедно с етнографа от Регионален исторически музей д-р Евгения Иванова и главния секретар /тогава/ на Тракийски университет /тогава/ – Цонка Каснакова.

На добър час на:   новата изложба на Таня, събитието „Млада Марта“ на Таня, видеоурока на Таня! И приятели!

Че къде в живота без приятелите?!!!

Уляна Кьосева