Възпоменателна изложба за рицаря на свободата събра старозагорци

На 18 февруари 2019 г. във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора беше открита възпоменателна изложба под надслов „146 години безсмъртие“, посветена на Васил Левски. Събитието се организира и проведе под патронажа на омбудсмана на Община Стара Загора Надежда Чакърова със съдействието на Община Стара Загора.

„За поредна година се прекланяме пред паметта на Апостол Левски – светлата личност, в чиито идеали и ценности сме възпитани и заради които днес България я има, каза в словото си г-жа Чакърова. – По думите на Стоян Заимов „…Загина най-доблестният син – гражданин на майка България. Загина рицарят – защитник на правдата и свободата. Загина человекът, който за свободата на милата си татковина си даде живота. Загина проповедникът на човешките правдини. ..“

Ето защо пред Апостола скланят глава българи от близо и далече, от всички краища на родината и извън нейните предели…

Едва ли има българин, който още от букварите и читанките да не знае, че святата мечта на Левски е свободна България, в която ще господстват съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народи. Че в бъдещата демократска република, българите независимо от тяхната вяра и етнос, ще бъдат равноправни във всяко отношение и под един общ закон…

Всички знаем заветите на Левски. И нека винаги помним кой е истинският патриот – този, който подава ръка на ближния и работи за добруването на родината. И отговорът винаги намираме единствено в лика на Васил Левски…“ – сподели омбудсманът.

„В днешния и утрешния ден България тъжи, каза зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова. – Имаме една неосквернена фигура. И всички тук присъстващи трябва да предаваме на следващите подрастващи поколения завета, тази фигура да остане неопетнена. Знаем какво е днешното време и се радвам, че присъстват толкова много хора от различни възрасти и особено много млади хора“.

Сотирова изрази възхита към организаторите – Регионална библиотека „Захарий Княжески“, към младата публика и най-вече към колекционера Георги Туртуриков за предоставената възможност да припомним позабравени факти и събития за героите, които са създали историята ни. Нека да я пазим.

Зам.-областният управител Красимир Червилов отново подчерта, че „Васил Левски е най-ярката фигура в революционното движение на България“. Той благодаря на инициаторите и уредниците на изложбата за това, че съхраняват и предават историята, паметта за Левски, за неговия живот и революционно дело.

Бетина Радева – младият омбудсман на Стара Загора и младият кмет на града Никола Чакалов заявиха, че са горди наследници на Апостола и ще следват неговите завети.

„Не на мен, а на Апостола трябва да дадем думата! – каза Георги Туртуриков. – Защото и 146 години след неговата смърт, той има още какво да ни каже. Или най-малко да ни разтресе с думата „НАРОДЕ????“ С тази многозначителна словесна мълния. И да ни накара да се запитаме дали го познаваме достатъчно добре, особено съвременното младо поколение.

Очевидно не! И до ден днешен не знаем къде се намира гробът му. Аз лично се съмнявам и в рождената му година. Малцина са наясно и защо се нарича Левски. Това не е защото е прескочил някакъв трап, а защото върху елека си, който носи дълги години, лично си извезва два символични лъва и от там се нарича Лъвски. Има го на една от снимките като четник в Панайотхитовата чета в две от представените книги“.

Авторът на изложбата съобщи, че в една от витрините се намира първото издание на биографията на Апостола „Васил Левски (Дяконът) – черти из живота му“ – от Захарий Стоянов с автограф от него до брат му Василий. Туртуриков заяви, че трябва да се коригира упорито тиражираната грешка, че Захарий е първият биограф . Първият биограф на Апостола е Георги Яков Кирков, който две години по-рано издава „Малка книжка за Левски“. Изданието също може да се види в изложбата.

Малко известно е автобиографичното стихотворение на Левски, около което също има загадки. То беше предоставено отпечатано на свитък на присъстващите.

Изложбата съдържа 45 книги от личната библиотека на юриста-писател посветени на Левски – научни проучвания, изследвания, биографии на Апостола и др. Представена е и авторската книга на Туртуриков около 50-60 страници с въпросната хипотеза за рождената година на Дякона. Според него Левски е роден не през 1837 г., а през 1846 г., т.е. с 9 години е по-млад, както и сам отбелязва на първия разпит пред съда в София. На 4 януари 1873 г. той заявява:“Васил, на баща ми – Иван, от Карлово съм и съм на двадесет и шест -двадесет и седем години, занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование“.

Тук е и биографията написана от проф. Унджиев около 1200 страници. Любопитно е, че 20 години по-късно изданието е отпечатано само в 300 страници. Посетителите на изложбата, която ще бъде открита до 10 март т.е., ще видят две цветни литографии – за обесването на Дякона, от книгоиздателство „Сполука“, Пловдив и другата, посветена на 50-годишнината от гибелта му, издадена през 1923 г. с родословието му. Като допълнение са показани 20-ина календари с образа на Левски. Те са най-вече издания на Общобългарския комитет „Васил Левски“, както и вестника Васил Левски.

Повече от половин век Георги Туртуриков проявява траен интерес по темата Левски. Следи за всяко ново проучване и издание, купува книги, списания, литографии и всичко, свързано с Апостола. Според него, ние все още не го познаваме и има какво да преоткриваме.

Огнестрелната рана, която Апостолът получава в Къкрина в областта на главата е смъртоносна и е щял да си отиде и без бесилото. То обаче е неговата голгота, която го отвежда към безсмъртието. Именно това безсмъртие ни събира, за да сведем глави и да се поклоним пред Рицаря на нашата свобода. Онзи, чиито живот, дело и смърт са истинско олицетворение на вечно търсещия и непокорен български дух!

Росица Ранчева