Пътят за Япония преминава през Стара Загора

От 15 до 19 юли 2019 г. в японския град Фукуока – град в Южна Япония, административен център на префектура Фукуока, на остров Кюшу, на брега на протока Цушима, ще се съберат млади математици за поредното издание на World Mathematics Invitational. Това съобщи за dolap.bg координаторът на събитието за България и известен математик Любомир Любенов.

Пътят към Фукуока минава през Стара Загора. На 24 февруари 2019 г. е българската квалификация, която ще се проведе именно в Стара Загора.

90 млади математици, 21 от които са старозагорци, ще спорят за място в големия математически финал в Япония. Сред тях са златните медалисти от същото състезание, проведено през 2018 г. в Сеул – десетокласникът Марк Киричев от Варна и петокласникът Огнян Огнянов от София. Сред старозагорските представители е шампионът на Азия оупън през 2017 и бронзов медалист от Сеул Теодор Танков.

Очакваме успешен първи етап и на българския шампион от Тайланд 2018 г. първокласникът от София Мартин Матов, както и 6 годишния Лъчезар Томов от Бургас, който е с перфектен резултат от квалификацията през декември 2018 г. за финала на Тайландската олимпиада.

Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас върху две теми за всеки клас: раздел А, който е съставен от 15 задачи; раздел В, който е съставен от 10 задачи. Времето за работа и по двата раздела е 40 минути.

Резултатите ще бъдат обявени в средата на март 2019 г.

Росица Ранчева