Йоанна Димитрова стана „Будител“ на 2018 г.

На 10 януари 2019 г. директорът на Детска градиха № 10 „Светлина“ в Стара Загора Йоанна Димитрова получи колетче. В него се намираше красива и много ценна значка „Будител“ от Националната кампания „Будителите днес“, която търси най-достойните учители, на образователна платформа „Училища.бг“. Значката е орден за хора, посветили живота си на образованието. Малък жест, който да напомня, че тази професия е призвание и че от техните усилия зависи бъдещето на обществото.

Миналата година Педагогическият колектив на „Светлина“ номинира директора си, „Защото човек е голям, колкото са големи мечтите му! Защото очите й са едни такива – искрящи! Защото е водач! Защото има куража да се изправя и справя! Защото може! Защото е Будител!”

Целта на кампанията е да покаже добрите практики и дейни хора в българското образование.

Екипът изхожда от опита си от над 700 учебни заведения, осъществил е над 1000 обучения, провел над 2000 открити урока и познава добре родното образование.

„За съжаление, ежедневно се сблъскваме с негативни новини и статии за училища и детски градини. Лошата новина продава, а образованието винаги е актуална тема. В желанието за по-голяма аудитория, медиите неосъзнато изместват доброто и налагат в обществото тезата за непрофесионализъм в българските учители. „Училища.бг“ и нашите партньори знаем, че това не е така и твърдо заставаме зад множество невероятни преподаватели!“, споделят организаторите. – Екипът от години работи с прекрасни учители, които обогатяват и развиват образованието в България, познава хора, които са призвани да бъдат Учители и обичат своята работа. Ние от „Училища.бг“ сме щастливи, че познаваме тези светли примери на нашето съвремие и искаме да запознаем колкото се може повече хора с будителите на нашия век. Това е и нашата мисия, казват организаторите. – Целта ни е да покажем, че да бъдеш учител е гордост, привилегия и призвание.“

Кампанията „Будителите днес“стартира на 22 март 2018 г. и ще е с продължителност една година.

Кампанията не е състезателна и няма индивидуални победители. Победата е в общите усилия да се споделят колкото се може повече уникални истории и практики на съвременните будители.

Днес следобед, Йоанна Димитрова написа на страницата на Детска градина „Светлина“:
„Благодаря на всички, които ме подкрепиха!
Обещавам ви дързост и посока – все напред и нагоре!
Обещавам да следвам сърцето си!
Харесва ми да е забързано, устремено, случващо се! А щом усмихваш някой и си смел за някой друг – значи си успял!
Обещавам да се грижа добре за борбения дух, да бъда упорита и устремена в преследваните цели“.

Точно с 10 дни закъснение, към колекцията от високи награди за 2018 г. се прибави още една – „Будител“. На 24 май Педагогическият колектив на Детска градина „Светлина“ получи най-високото отличие на Община Стара Загора в областта на образованието – плакета „Анастасия Тошева“. На 5 октомври – Деня на Стара Загора, Йоанна Димитрова получи най-високото отличие – наградата „Стара Загора“. В колекцията има още десетина спечелени проекта, отличия от състезания и конкурси.

Росица Ранчева