3 бойни знамена освети на Богоявление митрополит Киприан

За втора поредна година, навръх Богоявление, бойните знамена на Старозагорския гарнизон се освещават не на езерото в парк „Йордан Капсамунов“, а в градинката с пингвините пред двора на катедралния храм „Св. Николай“.

Водени от Военния духов оркестър и бойните си знамена, полковете се разставиха на определения терен. Строят прие генерал Костадин Кузмов.

Съпроводени от камбанен звън, водени от хоругви, от храма излязоха Негово Високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници от всички старозагорски храмове.

След отслужването на празничен водосвет, митрополитът се обърна към Господ Бог с молитва “да даде смелост, сила и победителна надежда у верните си ратници; Да даде в сърцата на войнството радост и сила, бодрост и мъжество против нападателите, защото Ти си Цар на мира и Бог, който съкрушаваш и даваш сила на ония, които се надяват на Тебе. Затова на Тебе слово възнасяме, заедно с еднородния Твой Син и светия благ и животворящ Твой Дух, сега и винаги и през вечните векове“.

Митрополитът освети двете бойни знамена на бригадата и едно на поделението в с. Свобода. Накрая на колоната бяха знамената на офицерите от запаса и други патриотични организации.

Митрополитът поръси за здраве всички бойци и командири, официалните лица, присъстващи на церемонията, както и граждани, които с любопитство наблюдаваха ритуала.

Бойните знамена не присъстваха на езерото при хвърлянето на кръста, а само представителни части.

Росица Ранчева