Старозагорецът Калоян Лазов хвана кръста на Богоявление в Стара Загора

27-годишният старозагорец Калоян Лазов хвана кръста на Богоявление в Стара Загора.

В ледените води на езерото в парк „Йордан Капсамунов“, ергенът се хвърли заедно с още 27 юначаги. Пред нощта срещу Йордановден, температурата в Стара Загора беше най-ниска в България – 12 градуса. Езерото беше замръзнало с 3-4 см. лед, който беше разбит около мястото, където се извършва празничният водосвет и се хвърля кръстът.

Хиляди старозагорци и гости на града се бяха стекли рано-рано на езерото, за да присъстват на ритуала за здраве и благополучие.

За да увери вярващите, че годината ще бъде богата, а реколтата щедра, Господ дори пусна сняг в Стара Загора, който даже се задържа.

Всички момчета, които се готвеха да скочат във водата, бяха мотивирани, че с Божията милост го правят за здраве, в името на семействата си, в името на Стара Загора и на България. Някои от тях скачаха за N-ти път, други – за втори-трети, пети… За първи път скочи и 13-годишният Божидар – ученик в Спортното училище – хем за да му е здраво името, хем да докаже на себе си и на другите, че най-малко се страхува от ледената вода.

Сред скачачите имаше и снажен мъжага, който скочи облечен в национална носия.

По хубава традиция, щом Калоян вдигна кръста, всички го поздравиха и се хванаха във водата на яко мъжко хоро, начело с трибагреника. Доста въодушевено, но и много хубаво, те изпяха „Мила, Родино!“ и вкупом честитиха на присъстващите светлите празници и Новата 2019 г.

На брега на езерото митрополит Киприян чакаше победителя, благослови го и му връчи плик с парична премия.

За dolap.bg Калоян Лазов каза, че е дилър на автомобили, че е върл заралия и бероец. От много години на Богоявление се хвърля за кръста – в Бургас в морето, на Барите край Мъглиж, на езерото – вече трета година, но една сега му се е усмихнал късметът.

Много съм щастлив, каза младият мъж. – На всички българи и на моето семейство желая здраве и късмет! Догодина пак ще скачам! Да живее България!“

На ритуала присъстваха Иванка Сотирова, зам-кмет на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет, областният управител Гергана Микова, бригаден генерал Костадин Кузмов, депутатът Георги Гьоков, общински съветници и стотици граждани. Тук бе и представителна част от Старозагорския гарнизон без бойните си знамена, които преди това бяха осветени от Старозагорския митрополит в катедралния храм „Св. Николай“.

Росица Ранчева